latinica  ћирилица
27/07/2017 |  12:38 | Аутор: РТРС

Пожари у Португалу и Француској не јењавају

Португалски званичници саопштили су данас да снажан вјетар распирује шумске пожаре и да у наредним данима не очекују пад високе температуре, што би олакшало локализовање жаришта.
Пожар у Португалу  (Фото:FaH) (Архив) -
Пожар у Португалу (Фото:FaH) (Архив)

Скоро 2.000 ватрогасаца и данас учествује у гашењу шест великих пожара широм земље. Ситуација је и даље најтежа у централним регионима, нарочито у околини Серте, око 200 километара сјевероисточно од Лисабона. У овој области ватра букти већ пет дана. У гашењу ватре учествују четири специјална авиона из Шпаније, као и један из Марока. Званичници наводе да је 37 људи задобило лакше повреде у претходним данима.

Власти Француске саопштиле су да ће ускоро довести под контролу један од највећих шумских пожара у овој земљи, у региону Вар, гдје је евакуисано 12.000 људи. Власти у сусједном региону Артиж очекују да ће се ватра током дана распламсати јер ће се вјетар, према прогнози, поново појачати.

У гашењу ватре на југу Француске и на Корзици учествује 3.000 ватрогасаца, а ватра је до сада опустошила површину од 7.000 хектара. До сада није било жртава.

Извор: СРНА