latinica  ћирилица
27/07/2017 |  14:46 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Вулин: Земље ЕУ не враћају мигранте у Србију

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да Србија није и неће бити "паркинг за мигранте", те да се на њу не односи одлука суда у Стразбуру да земље ЕУ могу да врате мигранте у земље Уније у које су они првобитно ушли.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

"Та одлука се не односи на нашу земљу јер није чланица ЕУ. Мађарска је појачала контролу своје границе и илегалне мигранте које пронађе на територији своје земље у дубини од осам километара враћа у транзитну зону, дакле, на своју територију, где добијају могућност да легално затраже азил", рекао је Вулин новинарима.

Он је нагласио да Србија "безусловно и дословно" спроводи своје и међународне законе који се односе на мигранте, те да ће на првом мјесту водити рачуна о свакодневном животу и безбједности грађана и територије.

Вулин је појаснио да сваки мигрант има право да затражи азил на територији Србије и у том случају ће бити смјештен у прихватни центар који одреди држава, пренијели су београдски медији.

"Тамо ће бити разматрани њихови захтев за азил, а они којима азил буде одбијен биће враћени или у земљу одакле су дошли или у земљу порекла", навео је Вулин.

Вулин је данас у Нишу обишао команду Копнене војске и разговарао са начелником Генералштаба Војске Србије Љубишом Диковићем, командантом Копнене војске Милосавом Симовићем, те начелником штаба Копнене војске Владетом Балтићем.

Извор: СРНА