latinica  ћирилица
27/07/2017 |  14:51 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

Ускоро ликвидација Агрокорове фирме Велпро

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и повјереник Владе Хрватске за Агрокор Анте Рамљак поручили су да у наредном периоду предстоји ликвидација фирме Велпро из БиХ, те да ће већина од 161 радника бити распоређена у оквиру Конзума и Меркатора, а одређени број њих ће отићи у пензију или по неком другом основу.
Шаровић и Рамљак - Фото: СРНА
Шаровић и РамљакФото: СРНА

Шаровић је рекао да је на данашњем састанку јасно речено да се стварају двије компаније у оквиру једног власника - Меркатор, који би преузео 83 објекта, док 176 остаје Конзуму, те додао да би тај посао требало да буде завршен до краја септембра.

- Практично, враћамо се на 2014. годину. Меркатор преузима само своје објекте које је имао до уласка у Агрокор, а преузео би и робу и опрему од Конзума. Тај дио од око 20 милиона КМ за робу одмах би био преусмјерен према добављачима којима се дугује, док би Конзум био подржан од Агрокора и била извршена докапитализација. Тако би се створиле двије компаније које би биле здраве -појаснио је Шаровић.

Он каже да су добијена обећања да неће бити продати ни Конзум, ни Меркатор, односно за њих ће се тражити купац онда када постану потпуно одрживи.

Када је ријеч о добављачима, Шаровић је навео да је план да се текући дуг постепено смањује, те да је констатовано да он није повећаван у протеклим седмицама, додавши да дуговања Конзума према добављачима у БиХ износе 63 милиона КМ.

Рамљак је након састанка са представницима Савјета министара БиХ, Владе Републике Српске, надлежних институција ФБиХ, те добављача, истакао да је презентовао детаље плана реструктурисања Конзума, који садржи преузимање продавница од стране Меркатора, које су некада биле у његовом власништву.

Он је нагласио да ће се раздвајање Конзума у двије фирме вратити повјерење купаца које је било изгубљено, с обзиром на то да је промет у продавницама које су раније биле у власништву Меркатора, а онда прешле у Конзум, знатно опао.

На питање да ли је информисан да је у БиХ оформљена скупштина добављача који траже да се не потписују уговори са Меркатором док не добију јединствене гаранције, Рамљак је рекао да је ту информацију добио прије данашњег састанка.

- Знам да је формирана скупштина добављача. Има неколико скупштина добављача, што је легитимно удруживање, а ми ћемо им дати одговор на то. Не видим никакав проблем у томе, једино на шта бих апеловао јесте да не постављају тако чврсте ултиматуме и услове. Мислим да за то нема никаквог разлога јер се ради за њихово добро. Коначно, ради се оно што је најважније за њих и све грађане БиХ - навео је Рамљак.

Миљенко Црњац, који је на састанку представљао произвођаче и добављаче у БиХ, истакао је да они траже колатерал за своја потраживања, за изложеност и пласмане.

- Оно што је нама важно јесте осигурање наше изложености. Замолио бих да наше захтјеве схвате озбиљно, а пројекат који су они понудили ми у потпуности подржавамо - нагласио је Црњац.

Он је додао да су институције БиХ, али и представници Агрокора, Конзума и Меркатора разумјели шта траже од њих и да очекују да ће имати разумијевања.

Извор: СРНА