latinica  ћирилица
27/07/2017 |  15:14 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

На бициклистичком маратону у Британији - Српску и БиХ представља Јован Живковић (ВИДЕО)

У недјељу, 30. јула, почиње једна од највећих маратонских бициклистичких трка у Великој Британији Лондон- Единбург- Лондон. Републику Српску и БиХ представљаће Шамчанин Јован Живковић.
Бициклиста из Шамца - Фото: РТРС
Бициклиста из ШамцаФото: РТРС

За вожњу дугу 1.441 километар стазом која дионицом од 12 километара предвиђа и успоне кроз брдско- планинске предјеле Британског острва Живковић је, каже, спреман и мотивисан. У оквиру припрема, до сада је прешао 9 хиљада километара.

- Ја очекујем да ћу завршити испод овог максималног временског лимита, очекивање је да извезем у року са неких можда 10 сати уштеде, ако буде све у реду.. Судећи према временској прогнози нисам баш претјерано оптимиста, најављују и кишу и хладно вријеме тако да ће услови бити отежани за вожњу - додао је Живковић.

Живковић, 47-годишњи љекар, бициклизмом се бави од дјетињства, а маратонац је постао 2010. године. Ипак, за учешће у трци у Великој Британији требало му је и мало среће, будући да су бициклисти из цијелог свијета заинтересовани за тај изазов.

Он каже да се пријавио онлајн и да је уплатио котизацију. Није му познато, како наводи, какав је био метод избора такмичара, али је он једини из БиХ који је изабран. 

- То ми је част и задовољство, наравно - закључио је Живковић.

У маратонској трци Лондон-Единбург-Лондон учествује 1.500 бициклиста из цијелог свијета. Руту треба да пређу за 116 часова. Живковић очекује да ће трку завршити знатно прије тог рока и у Шамац и Републику Српску донијети неку од медаља. Желимо му много среће!