latinica  ћирилица
27/07/2017 |  15:22 ⇒ 28/07/2017 | 12:58 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Ниво БиХ блокира и акцизе и Транспортну заједницу (ВИДЕО)

И закон о акцизама и прича о транспортној заједници, све је заблокирано у Сарајеву. Свака друга тврдња само је замајавање јавности, поручила је за СРНУ премијерка Српске Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Подсјетила је да су у писму комесара Хана, упућеном предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу, јасно наглашене двије обавезе, усвајање Закона о акцизама и приступање Транспортној заједници. Ако се то не испуни, каже Цвијановићева, у писму је упозорено да ће средства намијењена БиХ бити усмјерена према другим земљама региона.

Предсједница Владе Жељка Цвијановић оцијенила је да су изјаве министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића у вези са акцизама и Транспортном заједницом замајавање јавности, истичући да су оба та питања "заблокирана на нивоу БиХ". Због недостатка парламентарне већине, акцизе и реформски закони на нивоу БиХ, одавно су замрли, увјерена је предсједница Владе. Каже да је овај Савјет министара добар само за деструкцију и низашта више. 

 - Што се тиче Транспортне заједнице, ту је Савјет министара својим недјеловањем и избјегавањем механизма координације довео цијели процес у блокаду, а БиХ гурнуо у још једну бламажу - рекла је Цвијановићева.

И Парламентарна скупштина и Савјет министара одавно су изгубили кредибилетет и народ то примјети. Узалудне су приче и упирање прстом, каже Цвијановићева, да је Влада Српске нешто зауставила.

- То је јефтин трик којим покушавају сакрити чињеницу да су они на нивоу БиХ превише причали и обећавали по бијелом свијету, глумећи неку озбиљну и ефикасну власт, а премало радили да БиХ заиста и задрже на европском путу - нагласила је Цвијановић.

 То се види и по садржају писма које су добили од комесара Хана, у којем се, тражи да обезбиједе унутрашњу координацију, каже Цвијановићева. И то је показатељ да та координација не постоји, осим на папиру.

- Овај Савјет министара је, настојећи удруженим снагама политичког Сарајева и такозваног Савеза за промјене да из свих процеса избаци Републику Српску, уствари упао у рупе које су сами ископали. Умјесто што су се обрачунавали са институцијама Српске паметније би било да су градили мостове сарадње јер без тога нема ни кретања на европском путу - закључила је премијерка Српске.

Цвијановићева напомиње да су они таквим приступом угрозили аранжман са ММФ-ом и могућности изградње путева и ауто-путева, као и све активности које је Република Српска спровела у оквиру Реформске агенде.