latinica  ћирилица
27/07/2017 |  16:06 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Опозиција нема шта да прича о пензијама

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да представници опозиције, који су најавили да ће Народној скупштини Српске поднијети интерпелацију која ће се односити на стање у пензионом систему, о пензијама "немају шта да причају" јер су у вријеме њихове власти пензије биле неупоредиво ниже, нередовно исплаћиване или су остале неиплаћене, а и када су исплаћиване - то се није чинило у пуном износу, већ по коефицијенту 0,57.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Да је потребно повећавати пензије и побољшавати материјални статус пензинера, то је јасно. Зато је управо Влада и повећала пензије у претходне четири године за 11,5 одсто и предвидјела додатно повећање од три одсто од октобарске пензије, а потом и за додатних два одсто у првим мјесецима наредне године", изјавила је Цвијановићева данас Срни на питање да прокоментарише најаву опозиционара да ће парламенту Српске поднијети нову интерпелацију, која ће се односити на стање у пензионом и здравственом систему.

Према њеним ријечима, да би се обезбиједила редовност исплата пензија и отклонила било какава неизвјесност, Влада Српске је од почетка 2016. године прешла на трезорски систем исплате пензија, а пензионери су добили статус приоритетног буџетског корисника.

"Исти ти опозиционари критиковали су у Народној скупштини такву одлуку Владе, и отишли толико далеко да кажу да је највећа грешка што је Фонд ПИО преузео на себе исплату и оних пензионера којима је Федерација БиХ ускратила могућност да тамо добијају пензије упркос томе што су их зарадили на простору Федерације. Вјероватно опозиција мисли да смо више од 35.000 таквих пензиоера требали оставити да умру од глади", навела је Цвијановићева.

Осим тога, додаје премијер Српске, управо је та опозиција из Српске, која врши власт у Сарајеву, на све могуће начине блокирала средства која су требала доћи до грађана Српске, укључујући и пензионере, или која је требало да буду у функцији спровођења реформи.

"Они су се, уствари, бахатили по Сарајеву и преко леђа грађана Српске на чијој територији су бирани или са које су отишли да врше власт у Сарајеву. Ако постоји нека ненародна власт, онда је то она у којој данас на нивоу БиХ учествује Савез за промјене, која је, гдје год и кад год је то било могуће, настојала да зада ударац Републици Српској и њеним институцијама и грађанима", каже Цвијановићева.

Она је додала да, што се тиче здравства, проблеми постоје, али би требало питати опозиционаре какви су услови у здравству данас у односу на вријеме када су они били власт.

"Проблеми постоје, али требало би питати те опозиционаре у каквим условима се данас лијече пацијенти или раде здравствени радници у односу на њихово вријеме, колико се примјењује нових дијагностичких метода, колико се данас пацијената шаље у иностранство у односу на раније, колике су плате у здравству у односу на вријеме њихове владавине, али и зашто су блокирали средства у Сарајеву која су намијењена здравственом сектору", закључила је Цвијановићева.

Извор: Срна