latinica  ћирилица
27/07/2017 |  16:28 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Источна Илиџа: Све већа помоћ пољопривредницима (ВИДЕО)

У општини Источна Илиџа, из године у годину, све више настоје помоћи пољопривредним произвођачима у овој локалној заједници.
Источна Илиџа - пољопривреда - Фото: РТРС
Источна Илиџа - пољопривредаФото: РТРС

Поред подстицаја за домаћинства која су се опредијелила за узгој воћа и поврћа, у општини Источна Илиџа пољопривредницима нуде и стручну помоћ. Потписали су Меморандум о сарадњи с Пољопривредним факултетом Универзитета у Источном Сарајеву, чиме су произвођачима омогућили бесплатну анализу земљишта, али и стручну помоћ.

С обзиром да готово половину територије општине Источна Илиџа чине обрадиве површине, све је више домаћинстава која се одлучују за неку врсту пољопривредне производње. Породица Веселиновић с узгојем воћа почела је из хобија, а након седам година могу се похвалити озбиљном производњом.

- У све ово укључена је моја породица, дјеца, унуци, сви радимо, проширили смо. Сада имамо хиљаду садница ароније, а пластеници су мој хоби, производим парадајз и паприку. Све здраво без хемије - рекла је Слободанак Веселиновић.

Без обзира што су вољни да раде, Веселиновићи тврде да без финансијске , али и стручне помоћи општине - не би могли реализовати своје планове.

- Имали смо процјену земљишта и финансијску помоћ без које све ово не би могли издржати - додала је Веселиновић. 

У претходне четири године општина Источна Илиџа омогућила је пољопривредне подстицаје за 300 домаћинстава. Највише заинтересованих, стотину, било је за пластеничку производњу. 

Осим финансијске, не изостаје ни стручна помоћ. Пресудни су савјети стручњака с Пољопривредног факултета. Процијенили су да је подручје идеално за узгој бобичастог и јагодичастог воћа. 

- Сви могу да се обрате, да се изврши анализа земљишта. То је око 70 КМ и општина сноси трошкове - каже начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности у општини Источна Илиџа Александар Делић. 

Веселиновићи и породице које се узгојем воћа и поврћа баве на традиционалан начин, све што сервирају на својој, нуде и за трпезу купаца. Ту опцију су, тврде, потрошачи препознали, али ипак, кажу, било би лакше да има организованог откупа воћа и поврћа, нарочито ароније. Из општине обећање да ће настојати превазићи и овај проблем.