latinica  ћирилица
27/07/2017 |  18:31 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

"Агрокор" угасио једну фирму у БиХ- наставља се трансформација "Конзума" (ВИДЕО)

Стварање двије компаније у оквиру једног власника - Меркатор преузима 83 објекта, док Конзуму остаје 176. Истовремено, иде се на ликвидацију предузећа "Велпро".
Конзум - Фото: РТРС
КонзумФото: РТРС

То је у најкраћем, план реорганизације Агрокорових компанија, који је представницима власти у БиХ, представио повјереник хрватске Владе за овај концерн, Анте Рамљак.

Дуго најављивани повратак у БиХ се остварује. Меркатор ће преузети 83 трговине, тачније само своје објекте које је имао прије три године до уласка у Агрокор.

- 176 продавница ће остати у Конзумовом власништву, раздвојиће се компаније на два формата, тако да ћемо на тај начин вратити и повјерење купаца које је било изгубљено - рекао је повјереник Владе Хрватске за "Агрокор" Анте Рамљак.

- Меркатор би преузео и робу и опрему од Конзума, тај дио би од неких 20 милиона КМ за робу био одмах преусмјерен према добављачима, онима којима се дугује овај износ - изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Колико ће, при прављењу двије здраве компаније - ребрендираног Меркатора и докапитализоног Конзума, радника остати без посла, нико не прецизира. Кажу, нема великих бројки. Оно што је извјесно јесте да велики губиташ „Велпро“ са 161-им радником иде у ликвидацију.

- У том дијелу ће један одређен број људи бити збринут кроз компаније у суставу Агрокор, а један одређен број људи ће према закону добити отпремнине, тако да, у том дијелу би то био најзначајнији губитак радних мјеста - нагласио је Рамљак

План је и да се текући дуг „Конзума“ према добављачима од 63 милиона марака постепено смањује. Представници произвођача и добављача представљени пројекат подржавају, али и јасно истичу своје захтјеве. 

- Тражимо оно што је основно, тражимо колатерал за наша потраживања, односно за нашу изложеност и за наше пласмане - навео је представник произвођача и добављача у БиХ Миљенко Црњац.

На захтјеве Скупштине добављача која позива да се не потписују уговори са Меркатором док се не добију јединствене гаранције, Рамљак је апеловао да не постављају чврсте ултиматуме и услове. За то нема никаквог разлога, јер се , закључио је Рамљак, ради за њихово добро.