latinica  ћирилица
30/07/2017 |  15:00 ⇒ 21:27 | Аутор: РТРС

Слава манастира Клисина – Милошу Ернауту орден Светог Стефана Лазаревића (ВИДЕО)

Српска православна црква и вјерници обиљежавају Дан Свете великомученице Марине, у народу познатије као Огњена Марија.

Уз присуство бројних вјерника, у манастиру Клисина код Приједора обиљежена је крсна слава.

Епископ бихаћко-петровачки Атанасије, у име Светог Синода, уручио је орден Светог деспота Стефана Лазаревића уреднику емисије "Православље" Радио-телевизије Републике Српске, Милошу Ернауту за велики допринос у очувању духовних и традиционалних вриједности српског народа.

Као и сваке године на Огњену Марију, и ове године велики број вјерника посјетио је манастир Клисина код Приједора.

Уреднику емисије “Православље“ Радио-телевизије Републике Српске, Милошу Ернауту, епископ бихаћко-петровачки Атанасије, у Клисини је у име Светог Синода уручио Орден Светог деспота Стефана Лазаревића.
Ово признање додјељује се писцима и пјесницима за очување духовних и традиционалних вриједности српског народа, али и за изузетан допринос у хуманистичким наукама.

- Ово високо признање које сам добио од светог архијерејског Синода Српске православне цркве представља само додатни мотив и додатни подстрек да наставим оно што сам почео, а то је очување културно-историјског насљеђа Срба у обје Крајине, истакао је Ернаут.

- Данас празнјемо поред Христовог васкрсења и плодове његове побједе које видимо у знању које имају они који у Христа вјерују. То је више знање него што има обичан човјек овог свијета, нагласио је епископ бихаћко-петровачки Атанасије.

Овај Орден сматрају “својим“ и у манастиру Клисина, који је годинама инспирација прилога и стручних радова Милоша Ернаута.

- То је за нашу цркву велико и за нас као братство манастира Клисина зато што, ми с е већ годинама познајемо са гсподином Милошем и он је од првог дана овдје уз нас и уз нашу епархију и уз наше епископе, поручио је отац Василије, игуман манастира Клисина

Између осталог, добитници овог ордена су Никита Михалков, Милован Витезовић, Емир Кустрица и Љиљана Хабјановић Ђуровић.