latinica  ћирилица
02/08/2017 |  15:15 ⇒ 15:42 | Аутор: РТРС

Вишеград- Сјећање на убијене Србе у Јелашцима

У селу Јелашци у Вишеграду данас је служен парастос и положено цвијеће код спомен-обиљежја поводом 25 година од злочина муслиманских снага над једанаесторо српских цивила из овог села у протеклом рату, међу којима и двоје дјеце.
Вишеград - Фото: СРНА
ВишеградФото: СРНА

Предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић рекао је да су бол и туга велики, посебно због тога што ни након 25 година нико није осуђен за овај злочин, иако се зна ко су починиоци.

"Поручујемо институцијама Републике Српске да дају што већи допринос да би починиоци били осуђени. Срби су убијани на многим мјестима, а не води се никакав поступак", навео је Васић.

Радиша Шимшић чији је отац страдао каже да је био присутан када се догодио овај злочин над дјецом и старима који нису били наоружани и нису могли да се одбране.

"Послије толико година нико није одговарао", наводи Шимшић.

Мјештанин села Бране Шимшић рекао је да је ово село уништено прије 25 година када су муслиманске снаге убиле невине цивиле.

"Судство и тужилаштво процесуирају само Србе, док за овај тежак злочин, у којем су убијени дјеца и старци, нико није одговарао. Многобројни свједоци су умрли", навео је Шимшић.

Он је захвалио општини Вишеград и Борачкој организацији, која је подигла споменик жртвама.

Цвијеће на спомен-обиљежје положиле су делегације Борачке организације Вишеград и општине Вишеград.

Муслиманске снаге су на данашњи дан 1992. године упале у село Јелашци код Вишеграда и на звјерски начин убиле српске цивиле.

На кућном прагу тада су убијени Тривун Јелачић, његова жена Сава, снаха Мира и њена дјеца - осмогодишњи Видоје и десетогодишња Мира.

Од муслиманског метка страдали су Славка и Драган Шушњар, који су убијени у дворишту куће и на сеоском путу.

У кући, док су припремали кафу, убијени су Миле Савић, његова супруга Петка и брат Радомир, који је тада дошао из Обреновца да помогне брату у купљењу сијена.

Извор: СРНА