latinica  ћирилица
03/08/2017 |  07:56 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Медведев: Русији објављен трговински рат, санкције ће трајати деценијама

Премијер Русије Дмитриј Медведев оцијенио је да је потпис Доналда Трампа на нови закон о санкцијама значи да је Русији објављен прави трговински рат.

Амерички естаблишмент је у потпуности надиграо Трампа који не жели нове санкције, али је морао да потпише закон, сматра Медведев.

Медведев истиче да Трампов потпис има неколико директних последица.

"Прво, наде да се побољшају наши односи са новом америчком администрацијом су пропале. Друго, Русији је објављен прави трговински рат. Треће, Трампова администрација је показала пуну немоћ предавши на најпонизнији начин извршну власт Конгресу, што мијења распоред снага у политичким круговима САД", написао је Медведев на Фејсбуку, преноси Спутњик.

Медведев је упозорио да ће нове америчке санкције Русији трајати деценијама.

"Режим санкција је кодификован и трајаће деценијама, ако се не деси чудо. Притом, биће гори од 'Џексон-Веник' закона јер има свеобухватан карактер и не може бити одложен специјалним налогом предсједника без договора са Конгресом. На овај начин, односи између Русије и САД ће бити крајње напети, без обзира на састав Конгреса или личност председника", истакао је Медведев.

Према његовим ријечима, државама предстоји дуго разјашњавање односа у међународним органима и судовима, даље јачање међународне напетости и одбијања да се ријеше најважнији међународни проблеми.

"Научили смо то посљедњих година у условима скоро затвореног финансијског тржишта и страха страних кредитора и инвеститора да улажу у Русију због пријетње санкцијама против трећих лица и држава", додао је Медведев.

Нова тема санкција, додао је, покренута је прије свега као још један начин да се Трамп научи памети.

"Испред нас су нови изазови, чији коначни циљ је његова смјена с власти. Несистемски играч мора да буде уклоњен", закључио је Медведев.

"Амерички естаблишмент је у потпуности надиграо Трампа који не жели нове санкције, али је морао да потпише закон", оцијенио је Медведев.

Извор: Агенције