latinica  ћирилица
07/08/2017 |  14:10 ⇒ 14:11 | Аутор: РТРС

Сјете се жртава из Српске само кад угосте Брамерца

Тужилаштво БиХ има сарадњу са српским жртавама само када БиХ посјети Серж Брамерц, главни тужилац Хашког трибунала, док она нестаје када он напусти Сарајево.
Представа за јавност - Тужилаштво БиХ сјете се српских жртава само кад угосте Брамерц (Фото:Siniša Pašalić / RAS Srbija) -
Представа за јавност - Тужилаштво БиХ сјете се српских жртава само кад угосте Брамерц (Фото:Siniša Pašalić / RAS Srbija)

То поручују представници удружења, чији су чланови прошли разне облике тортуре у протеклом рату.

Тврде и да представници Тужилаштва БиХ обећавају сарадњу, одржавање састанака и сталних контаката, само пред Брамерцом и упаљеним камерама.

"Нико нас није звао на састанак од посјете Брамерца. Ја сам прије два мјесеца контактирала Тужилаштво БиХ како би пријавила новог свједока за злочине у логорима у Посавини. Од тада до данас нико нам се није обратио", каже Божица Живковић Рајилић, предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Подсјећа да је в.д. главног тужиоца, Гордана Тадић, признала да је процесуирање злочина над Србима почело тек прије три године, јер се до тада ништа није радило.

"Тужиоци чекају да умру сви свједоци, како би почели да раде свој посао. Кажу да су процесуирали око 90 случајева, али од тих није процесуиран ниједан злочинац вишег ранга, него само неки безначајни војници", рекла је она.

Додаје да нико не спомње 100 мјеста гдје су мучени Срби, те да списак логора, који су предале тужиоцима у мају, нико и не спомиње.

Предсједник Савеза логораша БиХ, Бранимир Дукић, каже да су се српске жртве осам пута састали са Брамерцом, те да је увијек на тим састанцима поручивано да мора бити успостављена сарадња породица и тужиоца и да њихова комуникација мора бити што боља.

"До сада су се промијенила четири главна тужиоца БиХ, а ми смо имали само два састанака са представницима Тужилаштва, без присуства Брамерца. Незадовољни смо са радом суда и Тужилаштвом БиХ. Обећавају у празно, као и што су, на посљедњем састанку у мају, спомињали чак да ће доћи до процесуирања Атифа Дудаковића и осталих који треба да се нађу пред лицем правде, а од тога нема ништа", каже Дукић.

Он додаје да је и Тадићева обећала да ће их позвати у што краћем року на састанак, али да то до данас није учинила.

"Позатварали су и осудили Србе на 1.000 година, а Хашки суд на око 500 и 600 година, што је једна велика брука и срамота Суда и Тужилаштва БиХ", поручује Дукић.

Извор: Блиц