latinica  ћирилица
10/08/2017 |  13:12 | Аутор: РТРС

Мандић: Декларација за опстанак српског народа неопходна

Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић сматра да је потребно донијети декларацију о заједничком дјеловању Србије и Српске за опстанак српског народа, јер су угрожени његови витални национални интереси.
Андрија Мандић, предсједник највеће опозиционе политичке странке Црне Горе "Нова српска демократија (НОВА)" - Фото: РТРС
Андрија Мандић, предсједник највеће опозиционе политичке странке Црне Горе "Нова српска демократија (НОВА)"Фото: РТРС

- Неопходно је да донесемо тако важан национални документ. Срби морају да се организују и поново превреднују ствари са којима су се суочили у посљедњих 20 година и да на све заједнички дамо одговор - рекао је Мандић.

Он је истакао да ће Срби из Црне Горе, сугестијама и приједлозима, активно учествовати у изради декларације да би ово био документ свих Срба.

- Имамо потребу да од некадашњег полицентричног народа, који је имао више центара окупљања, саберемо све оно што је најважније, јер смо као народ угрожени. Ту прије свега мислим на Србе из Црне Горе који су најугроженији од свих Срба на простору бивше Југославије - додао је Мандић.

Најављена декларација Србије и Српске резултат је састанка одржаног 4. августа у Новом Саду представника Срба из региона. Декларација би требало да одреди заједничко национално дјеловање и да дефинише минимум националних принципа за опстанак српске нације.

Декларација би, уз подршку предсједника Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика, требало да буде завршена до 1. децембра.

Извор: СРНА