latinica  ћирилица
13/08/2017 |  11:47 | Аутор: РТРС

Лондону неопходан прелазни период

Великој Британији неопходан је прелазни период како би ублажила излазак из ЕУ, али то не може бити употребљено за заустављање "Брегзита", изјавили су данас званичници.
Лондон (фото: www.huffingtonpost.co.uk) -
Лондон (фото: www.huffingtonpost.co.uk)

Стратегија изласка Велике Британије из ЕУ премијера Терезе Меј од парламентарних избора у јуну на којима су знатно ослабљена њена овлаштења била је тема отворене дискусије међу члановима њене Владе.

Међутим, у новинском чланку објављеном у листу "Сандеј Телеграф" чији су аутори проевропски оријентисани министар финансија Филип Хамонд и са друге стране "присталица Брегзита" министар трговине Лијам Фокс све указује на то да су за прекид дискусије успостављањем заједничког става.

"Вјерујемо да би временски ограничен прелазни период био важан за наш национални интерес и пословним јединицама ће обезбједити већу сигурност, али то не може бити у недоглед. То не могу бити споредна врата за останак у ЕУ", навели су Хамонд и Фокс у заједничком чланку.

Хамонд је претходно изазивао негодовање својих "про-Брегзит" опредијељених колега износећи могућа рјешења за договор о изласку у којима је било врло мало измјена по питањима попут имиграције.

Слични договори наишли су на критике европскептика који су то сматрали издајом брзог "Брегзита" којем су тежили.

Извор: СРНА