latinica  ћирилица
13/08/2017 |  16:34 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

У Горњој Драготињи код Приједора одржан избор за кнеза (ВИДЕО)

У Горњој Драготињи код Приједора одржане су "Драготињске вечери". Прије 14 година ово село је проглашено за кнежевину. Сваке године Совјет кнежевине бира кнеза који мора бити угледан домаћин.
Горња Драготиња: Избор кнеза - Фото: РТРС
Горња Драготиња: Избор кнезаФото: РТРС

Прије 35 година мјештани Горње Драготиње и Марина организовали су прву манифестацију "Драготињске вечери. Циљ манифестације јесте да се очува традиција и обичаји села.

Одлуком Совјета кнежевине, којег чини 30 домаћина, досадашњем кнезу Радовану Егићу продужен је мандат. Он због болести није могао присуствовати манифестацији, па је уз присуство кнежеве гарде манифестацију отворио ранији кнез Милан Карлица који је истакао да кнез у селу треба да води рачуна о свему ,о свом становништву  и о метеријалним добрима.

Оливера Брдар, предсједница Совјета кнежевине Горња Драготиња је нагласаила да је Совјет у протеклој години био веома задовољан радом кнеза па су му стога и обновили мандат".

Одлуком Совјета кнежевине додијељена су и највиша признања појединцима - "Драготињска повеља" за допринос у очувању и промоцији кнежевине.

Пригодну Драготињску бесједу овај пут одржао је књижевник Ненад Грујичић који је проглашен за амбасадора кнежевине у Новом Саду.