latinica  ћирилица
15/08/2017 |  07:38 ⇒ 07:47 | Аутор: РТРС

Матис: Ако ударе на Гуам игра креће; Ким: Трамп на потезу

Лидер Сјеверне Кореје Кин Џонг-Ун примио је извјештај сјевернокорејске војске о њеним плановима да нападну подручје у близини Гуама.

Међутим, рекао је да ће посматрати дјеловање Сједињених Америчких Држава неко вријеме прије него што донесе одлуку, јавила је сјевернокорејска званична новинска агенција КЦНА.

“Сједињене Америчке Државе, које су прве донеле бројну стартешку нуклеарну опрему близу нас, треба да прво да донесу исправну одлуку и покажу делима уколико желе да смање тензије на Корејском полуострву и спријече опасан војни сукоб“, навела је КЦНА изјаву Ким Џонг-Уна, пренио је Ројтерс.

Ким је рекао да војска треба у сваком тренутку да буде спремна, уколико он донесе одлуку да се дјелује, наведено је у извјештају сјевернокорејске званичне новинске агенције.

Сјеверна Кореја је прошле недјеље упозорила да планира да испали четири ракете у правцу америчког острва у Пацифику Гуама, гдје су базирани амерички бомбардери.

Би-Би-Си наводи да је одлука Кима да “чека потез САД“ да “смири тензије“ као и да је Ким напокон спреман да стисне “дугме за паузу“, међутим, у нацији као што је Сјеверна Кореја ништа није сигурно.

Аналитичари наводи и да просто то можда значи да Пјонгјанг још није у потпуности спреман за напад на Гуам, па “само купује вријеме“.

Саопштење из Пјонгјанга услиједило је након упозорења министра одбране САД Џејмса Матиса да би било који напад врло брзо довео до рата, ако Пјонгјанг одлучи да гађа Гуам.

“Тада игра почиње“, рекао је он.

Матис је додао да би америчка војска бранила државу од било ког напада “било када и било гдје“.

Такође је настојао да увјери становнике Гуама, острва које је дом за око 160.000 људи, да су добро заштићени.

Јужна Кореја и Кина апеловале су на проналазак дипломатског рјешења.

Извор: Б92