latinica  ћирилица
15/08/2017 |  11:22 ⇒ 12:20 | Аутор: РТРС

Спријечена саботажа на Криму

Агент Украјинске службе безбједности /СБУ/ приведен је на Криму због планирања саботажа, саопштено је данас из руске Федералне службе безбједности /ФСБ/.
Генадиј Лимешко (Фото: ФСБ РФ) -
Генадиј Лимешко (Фото: ФСБ РФ)

Украјински диверзант Генадиј Лимешко, који је ухапшен покушавајући да изведе серију саботажа на Криму, признао је да је за диверзантске операције на Криму од посредника добио 5.000 украјинских гривни, што је око 166 евра.

Како је рекао, поред минирања електричног стуба он је требало и да изведе још неколико саботажа у јавним и на инфраструктурним објектима на Криму.

„Дошавши у Херсон 2. јуна, срео сам се са извесним Андрејем, припадником украјинске безбједносне службе, који је такође познат и као Артур Нариманович. Поред минирања електричног стуба требало је и да подметнем пожар, као и да изазовем одрон на једном магистралном путу“, рекао је Лимешко приликом испитивања.

Према његовим ријечима, он је од 2015. године пролазио кроз обуку у саставу диверзантско-обавјештајне групе како би извео читав низ саботажа на територији Доњецке Народне Републике и Крима.

Како је раније саопштено, против њега је покренут кривични поступак, а у току је истрага како би се утврдило да ли је деловао самостално или је у питању читава група диверзаната.

Лимешко потиче из региона Харкова, а у прошлости је био извиђач у украјинској војној јединици која је изводила операције у Донбасу.

Украјински агент приведен је 12. августа, а код њега су заплијењени ТНТ експлозив, ручна бомба, канистери за запаљивим материјама, ручна тестера и дигитални фото-апарат, наводи ФСБ.

У току је истрага да би се утврдило да ли је Лимешко имао сараднике.

Извор: Срна/Спутњик