latinica  ћирилица
15/08/2017 |  12:08 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Н. Град: Сеоска подручја у невољама због суше (ВИДЕО)

Дуготрајна суша овог љета донијела је много невоља становницима у сеоском подручју на подручју Новог Града. Пресушили су многи извори па се мјештани сналазе. У помоћ је притекла и општинска управа и припадници Територијалне ватрогасне јединице.
Сеоска подручја у невољама због суше - Фото: РТРС
Сеоска подручја у невољама због сушеФото: РТРС

Иако су свега три километра удаљени од Новог Града мјештани Бојишта немају ријешен проблем водоснабдијевања. Најтеже је кажу обезбиједити воду за стоку.

"Вода стиже и презадовољан сам. До ове године нисам имао проблема никаквих пошто имам два базена, али су људи из ватрогасног услужни", каже Новак Пилиповић из МЗ Бојиште.

"Помаже нам општина, довозе цистернама воду, а и ми се сналазимо како знамо, воду довозимо тракторима", истиче Гојко Згољанин из Бојишта.

У општинској управи кажу да је довољно да грађани само поднесу захтјев на шалтеру и добиће бесплатно цистерну воде.

А што се тиче проблема мјештана Бојишта тај пројекат је у фази реализације.

"Не можемо да кажемо да ће пројекат водоснабдјевања Бојишта бити рјешен ове године јер су неопходно обезбиједити одговарајућа средства", рекао је Бојан Лукач, замјеник начелника општине Нови Град.

Припадници Територијалне ватрогасне јединице у Новом Граду до сада су испоручили 145 цистерни воде домаћинствима која су поднијела захтјев.

"Отприлике испоручимо осам до десет цистерни дневно. Буквално сам повукао једног возача са годишњег који је задужен само за доставу воде", наглашава Никола Рађеновић, старјешина Територијалне ватрогасне јединице Нови Град.

"Са послом почињемо од седам сати ујутро па до седам, осам навече сваки дан. Мислим да су сви домаћини задовољни нашим радом", самоувјерен је Младен Војновић, ватрогасац Територијалне ватрогасне јединице Нови Град.

Представници општинске управе у Новом Граду кажу све док буде сушни период грађани могу да рачунају на помоћ у бесплатној достави воде.