latinica  ћирилица
15/08/2017 |  12:35 | Аутор: РТРС

Ђурић: Приштину није брига за културну баштину, него независност

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је да политичари из Приштине не желе чланство у Унеску или Интерполу због бриге за културну баштину или борбе против криминала, већ ради учвршћивања једнострано проглашене независности Косова.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Он је рекао да успјех Србије у спречавању да самопроглашено Косово постане члан тих организација може да се деси само ако се виђење Србије у континуираној дипломатској и политичкој иницијативи приближи довољном броју оних који учествују у доношењу одлука.

"Не морам да објашњавам колико је за нашу ствар штетно када на домаћој политичкој сцени имамо оне који предлажу да Србија просто дигне руке и одустане од те борбе и просто пусти самопроглашено Косово да уђе у Интерпол или чак у УН", навео је Ђурић за српски лист са Космета "Јединство".

Коментаришући намјеру самопроглашеног Косова да постане члан Унеска, Ђурић је подсјетио да су аргументи Србије за очување српске културне баштине на Косову и Метохији веома чврсти и необориви код оних који желе да их чују.

Ђурић је, говорећи о унутрашњем дијалогу о рјешавању проблема Космета, на који је позвао предсједник Србије Александар Вучић, рекао да ће модалитети рјешавања косовског питања имати посљедице по читав српски народ и све грађане.

"Због тога је природно да сви друштвени сегменти треба да буду укључени у тражење одговора на та важна питања и да дају допринос у давању одговора на питања као што су - шта је то што ми као колектив желимо, шта смо у могућности да добијемо, чега смо спремни да се одрекнемо да бисмо добили оно што желимо", навео је Ђурић.

На питање да ли вјерује да ће се политичка криза у Приштини која води ка новим изборима продубити или се назире рјешење, Ђурић је навео да су српски посланици на Космету, уз подршку државе, заузели став да ће бити дио рјешења, а не дио проблема у јужној покрајини.

Он је додао да исход политичке кризе у Приштини зависи искључиво од озбиљности и довитљивости албанских политичких актера, али и жеље међународне заједнице да се та ситуација превазиђе.

"Српски представници, с друге стране, пре свега морају да се наметну као чврст и озбиљан политички колектив, спреман да се непоколебљиво бори за своје интересе", рекао је Ђурић.

На питање у којој мјери Специјални суд за злочине ОВК утиче на формирање скупштинске већине у Приштини, Ђурић је рекао да се снажне и стабилне владе не формирају у атмосфери великих друштвених подјела.

Он је навео да Албанци на Космету нису толико нејединствени у жељи да живе у сопственој држави, колико у тражењу одговора на чињеницу да се све јасније види колико је тај њихов заједнички пројекат неуспјешан и неодржив.

"Суд је у томе само још један од фактора, који у тамошњу политичку елиту уноси немир и неспокој", навео је Ђурић.

Извор: СРНА