latinica  ћирилица
15/08/2017 |  14:10 ⇒ 14:10 | Аутор: РТРС

Устоличење митрополита Хризостома 3. септембра

Новоименовани митрополит дабробосански Хризостом биће устоличен у недјељу, 3. септембра, у Саборној цркви у Сарајеву, а церемонији устоличења претходиће Света архијерејска литургија коју ће предводити Његова светост патријарх српски Иринеј са архијерејима и свештенством, речено је Срни у Митрополији дабробосанској.
Митрополит дабробосански Хризостом - Фото: РТРС
Митрополит дабробосански ХризостомФото: РТРС

Света литургија почеће у 9.00 часова, а након тога увођење у трон новоизабраног митрополита Хризостома.

Садашњи епископ зворничко-тузлански у суботу, 2. септембра, у поподневним часовима биће дочекан на граници између митрополије дабробосанске и зворничко-тузланске, а испред цркве Светог пророка Илије у Сокоцу дочекаће га администратор Митрополије дабробосанске владика Григорије са свештенством и вјерницима.

У цркви ће бити служена доксологија /поздравна служба у част доласка епископа/, а након ње протојереј ставрофор Борис Бандука одржаће поздравну бесједу, а вјернике ће поздравити и епископ Хризостом.

У Митрополији истичу значај доласка новоименованог митрополита који ће бити језгро и стуб окупљања вјере српског народа, те представљати велику подршку за српски народ, Српску православну цркву и опстанак Срба на просторима не само Федерације БиХ, већ и Републике Српске и цијеле БиХ.

На устоличење је позвано близу 400 званица, представника културног и политичког живота из Републике Српске, Федерације БиХ, заједничких институција БиХ, као и дипломатског кора у БиХ.

Новоименовани митрополит дабробосански Хризостом изјавио је раније да ће његов примарни задатак бити брига за сваког човјека, не само у Федерацији БиХ, него и у Републици Српској, а други борба за очување имовине Српске православне цркве /СПЦ/ у Сарајеву и цијелој Митрополији.

"Други дио нашег посла биће брига за оно што је народ, односно што је жива Црква Божија створила кроз вијекове у Сарајеву и цијелој Митрополији. А српски народ сарајевске, односно Дабробосанске митрополије створио је много и то се мора и сачувати и унаприједити. Борићемо се за то", рекао је владика Хризостом.

Он је истакао да много отворених питања на подручју Митрополије - од враћања црквене имовине, преко положаја сународника и цркве у Федерацији БиХ, не обесхрабрује него инспирише да се посвети Цркви и њеном народу.

Новоизабрани митрополит дабробосански подсјетио је да је преостало мало православних Срба у ФБиХ и истакао да управо они заслужују поштовање и посвећеност Цркве њиховој жртви и трпљењу.

Епископ Григорије раније је рекао да је веома важно то што је Митрополија дабробосанска коначно добила свог митрополита и што ће то мјесто бити попуњено.

Он је додао да је дубоко увјерен да ће Хризостом бити човјек дијалога, да ће бити отворен за сарадњу и да добро познаје ситуацију у БиХ.

Извор: Срна