latinica  ћирилица
15/08/2017 |  14:10 | Аутор: РТРС

Изградњом брана до наводњавања у Поткозарју

Изградњом брана обезбиједиле би се потребне количине воде за наводњавање око 1.750 хектара на подручју Поткозарја на којем је заступљена интензивна биљна производња, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
Презентација о проведеним активностима развоја иригационог система на подручју воћњака у Поткозарју - Фото: СРНА
Презентација о проведеним активностима развоја иригационог система на подручју воћњака у ПоткозарјуФото: СРНА

Након друге резентације проведених активности на изради идејног рјешења развоја иригационог система на подручју воћњака у Поткозарју у општини Градишка, из Министарства је саопштено да би предложена рјешења за бране, осим наводњавања, имале функцију заштите од вода.

"То је у складу са интегралним приступом управљања водама и потребом да се граде вишенамјенске бране", истиче се у саопштењу.

Израда техничке документације за ову локацију финансира се из кредита Свјетске банке у оквиру Пројекта развоја наводњавања чије активности реализује Јединица за координацију пољопривредних пројеката у оквиру ресорног Министарства.

Пројектант Завод за водопривреду из Бијељине је, на основу расположивих подлога и урађених истражних радова, представио концепте рјешења за изградњу брана на више локација.

На основу приједлога које доставе учесници укључени у пројектне активности договорено је да у наредном периоду, пројектант приступи детаљној разради техничких рјешења за вишенамјенске бране.

Презентацији је присуствовао министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић, представници сектора водопривреде и савјетодавне пољопривредне службе, као и представници из општине Градишка на чијој територији се планира релизација пројектних активности.

Извор: Срна