latinica  ћирилица
15/08/2017 |  14:12 ⇒ 14:25 | Аутор: РТРС

Владика Григорије у Х. Новом: Успјећете ако будете храбри

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки Григорије рекао је данас да се нада да ће Бог дати да предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић својом жртвом и љубављу направи овај град "као што је то некад урадио Херцег Стефан и као што га је утемељио Твртко".
Подгорица: епископ Григорије - Фото: СРНА
Подгорица: епископ ГригоријеФото: СРНА

"Да обнављате, да исправљате грешке и да правите нове, лијепе ствари, са домаћинским врлинама за које сам чуо, са способностима за које су ми добри људи рекли и са вјером коју имате сигурно ћете успјети само ако се не будете плашили. Ако будете храбри и одлучни, успјех ће бити загарантован", поручио је епископ Григорије након Свете архијерејске литургије у Храму Светог Спаса у Херцег Новом, којом је обиљежена слава заштитника тог града.

Владика Григорије истакао је да је сваки грађанин Херцег Новог позван да буде као Свети архиђакон Стефан - млад, лијеп и препун љубави, саопштено је из херцегновске општине.

Он је истакао да је Херцег Нови стављен под заштиту једног од најдивнијих светитеља Цркве Божије, Светог архиђакона и првомученика Стефана, који је био усмјерен ка Богу, истини и правди.

"Три чудесне ствари су повезане са њим: његова неизмјерна љепота, младост спремна на жртву и неизрецива љубав према Богу. Зато је он и видио лице Господње, и зато је, огледајући се у том лицу, и његово лице засијало као сунце, али му се срце отворило да буде боголико - да каже `Опрости им Господе, јер не знају шта раде` за оне који су га каменовали", истакао је епископ Григорије.

Из ове општине су навели да је крсна слава краља Стефана Твртка Првог Котроманића, који је основао Херцег Нови, била Свети архиђакон Стефан, па се тај светац сматра и заштитником града.

Литургији на данашњи празник Преноса моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана присуствовали су предсједник и потпредсједник општине Стеван Катић и Милош Коњевић.

Извор: СРНА