latinica  ћирилица
15/08/2017 |  14:55 ⇒ 15:01 | Аутор: РТРС

"Уставни суд БиХ се бави политиком, а не правом"

Одлука Уставног суда БиХ о војном објекту "Велики Жеп" на Хан Пијеску нема упориште у споразуму о сукцесији, ни у Уставу БиХ и потврђује чињеницу да се овај суд све више бави политиком, а мање правом, саопштено је данас из Изворне Српске.
Витомир Поповић, предсједник Изворне Српске - Фото: РТРС
Витомир Поповић, предсједник Изворне СрпскеФото: РТРС

"Наведена одлука којом је одбијена као неоснована апелација Републике Српске поднесена против пресуде Суда БиХ, којом је наложено да војни објекат `Велики Жеп` на Хан Пијеску буде укњижен на БиХ је, по ко зна који пут, потврдила чињеницу да се овај суд бави све више политиком, а све мање правом", наводи се у саопштењу.

Да би се могло говорити о примјени споразума о сукцесији, истичу из Изворне Српске, неопходно је да се између бивших југословенских република потпишу билатерални споразуми о примјени споразума о сукцесији, а не да се, како то образлаже Уставни суд, овај споразум примјењује директно.

"Доносећи овакву одлуку, Уставни суд БиХ се, умјесто чувара Устава, претворио у његовог главног рушиоца, јер је занемарио чињеницу да је Дејтонским споразумом измијењена унутрашња структура ове бивше југословенске републике коју сада чине Република Српска са 49 одсто територије и Федерација БиХ са 51 одсто", истичу из Изворне Српске.

У Изворној Српској наглашавају да, према Уставу, сва непокретна и покретна имовина која се налази на територији Српске припада искључиво Републици Српској и да није могуће вршити било какав пренос покретне и непокретне имовине без искључиве сагласности за то надлежних и овлашћених органа Републике Српске.

Изворна Српска позива судије из Републике Српске у Уставном суду БиХ да преиспитају свој даљи наставак активности у овој све више политичкој, а не правној институцији као највишем гаранту заштите Устава, а тиме и људских права и слобода.

Уставни суд БиХ одбио је као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ којима је наложено да војни објекат "Велики Жеп" на Хан Пијеску буде укњижен на БиХ.

Пресудама Суда БиХ, које су донесене 2015. и 2016. године, Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове обавезана је да укњижи на БиХ објекат и земљиште површине 11.474 метра квадратна на Хан Пијеску, те да над њима буду избрисана сва права Републике Српске.

Правобранилаштво Републике Српске у апелацији коју је Уставни суд БиХ одбио 6. јула навело је да је пресудама Суда БиХ о имовини на Хан Пијеску прекршено право на правично суђење из Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Извор: СРНА