latinica  ћирилица
15/08/2017 |  16:09 | Аутор: РТРС

"Србија највећи партнер Кине на Балкану"

Србија је највећи партнер Кине на Балкану и у овом дијелу Европе, а двије земље имају одличне економске и политичке односе, изјавила је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић.
Зорана Михајловић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Зорана Михајловић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

"Србија се налази на траси највећег глобалног пројекта `Један појас, један пут` који спроводи Кина и учиниће све што је у њеној моћи да допринесе овом пројекту и искористи све његове потенцијале", рекла је Михаловићева у Београду у разговору са новинарима најутицајнијих кинеских медија.

Она је истакла да пут Србије у ЕУ неће угрозити сарадњу коју има са Кином, пренијели су београдски медији.

"Не бих то назвала притисцима, већ додатним информисањем које ЕУ тражи од нас. Србија иде ка пуноправном чланству у ЕУ и значајно је да су сви инфраструктурни пројекти Србије и Кине усклађени са европским стандардима", рекла је Михаловићева.

Она је додала да Србија има одлично искуство у сарадњи са Кином, да је она мала земља којој су инвестиције потребне и која нема времена за губљење.

Михајловићева је подсјетила да вриједност свих уговора у инфраструктури које Србија тренутно има са Кином износи 2,5 милијарди долара, а да се очекује да ће ускоро достићи чак шест милијадри евра, када буду потписани сви уговори о којима се преговара.

Она је истакла да, од укупних улагања у инфраструктуру од око 14 милијарди евра, готово половина долази из Кине.

Михајловићева очекује да радови на пројекту модернизације брзе пруге од Београда до Будимпеште почну у новембру, а да би цијела дионица требало да буде завршена за двије и по године.

Она је напоменула да је Србија захвална Кини што није признала самопроглашену независност Косова, као и да Србија подржава политику једне Кине.

Извор: Срна