latinica  ћирилица
15/08/2017 |  19:50 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Суша ће узети данак и на тржишту меса (ВИДЕО)

Суша ће данак узети и на тржишту меса, које ће бити скупље већ крајем године. Сточаре брине недостатак хране, које ће угрозити сточни фонд.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Пољопривредници покушавају да спасу шта се спасити може. Осушени кукуруз завршиће у силажи лошијег квалитета, у којој нема довољно угљених хидрата. За бербу остаје само дио кукуруза, па ће амбари бити полупразни. Неки већ размишљају о смањењу сточног фонда.

- Морамо да смањујемо фонд, ситуација је тешка. Лани је била родна година па смо повећали, али сада морамо смањити - каже Милан Чобић.

Кукуруз, чији је принос троструко мањи него лани, силирају и на ПД Семберија. 700 грла стоке моћи ће да прехране само пола године. Штета на њивама индиректно ће се одразити и на производњу млијека, која је због високих температура већ умањена за 20 одсто.

- Реално је да у оваквим околностима, откупљивачи разумију да имамо веће трошкове у производњи млијека и да подигну откупну цијену, како бсимо успјели да покријемо бар основне трошкове - каже директор ПД Семберија, Стеван Трифковић.

Због поскупљења сточне хране и узгајивачи свиња смањиваће фарме.

- Неће бити економске рачунице да се купује храна која ће бити скупља за 30 одсто, тако да ће доћи до велике распродаје, поготово, матичних јата крмача, што ће се одрази производњу у наредне двије до три године - каже Слободан Петрић, члан УОП Удружења узгајивача свиња РС.

Процјене су да је укупан обим биљне производње смањен са 1,6 на 1,2 милиона тона. Осим убрзане исплате подстицаја и обезбјеђивања додатних средстава, направљен је и програм појачане контроле микотоксина који ће финансирати Влада.

- Имајући у виду број фарми, прије свега млијека, али и друге фарме које се односе на тов јунади и свиња, потребно је превентивно дјеловати да не дође до нежељених посљедица када је ријеч о квалитету хране и употреби у исхрани животиња - каже ресорни министар Стево Мирјанић.

Убрзана исплата подстицаја инфузија је за пољопривреднике који за силирање кукуруза потроше и до 300 литара нафте дневно. Додатних десет милиона КМ помоћи ће рјешавању акутних проблема у пољопривреди, али једино заштита домаће производње, која се мора системски рјешавати на нивоу БиХ, значи и дугорочну перспективу ове дјелатности.