latinica  ћирилица
15/08/2017 |  19:53 | Аутор: РТРС

"Сви подаци указују да су Срби у Ц. Гори тешко дискриминисани"

У државној управи у Црној Гори запослено је мање од пет одсто Срба, а, према попису из 2015. године, било их је око седам одсто, што указује на то да су тешко дискриминисани и да се пројекат њихове асимилације појачава, саопштио је данас портпарол црногорске опозиционе странке Нова српска демократија Јован Вучуровић.
Јован Вучуровић - Нова српска демократија  (Фото:volimpodgoricu.me/) -
Јован Вучуровић - Нова српска демократија (Фото:volimpodgoricu.me/)

Он је навео да посланик владајуће Демократске партије социјалиста Предраг Секулић саопштава неистине о положају српског народа у Црној Гори, а посебно је лицемјерна његова тврдња да Срби дијеле судбину осталих грађана Црне Горе.

Вучуровић каже да Секулић, бивши Србин из ДПС-а, има проблем са Владом Црне Горе и њеним подацима из пописа 2015. године који говоре да је у државној управи запослено тек око седам одсто Срба.

"Ако се зна да је, према резултатима пописа који је спровео ДПС, Срба у Црној Гори трећина, долазимо до чињенице да су Срби тешко дискриминисани", навео је Вучуровић у писаној изјави.

Он додаје да је посебно лицемјерно када Секулић саопшти да Срби дијеле судбину осталих грађана Црне Горе, а, према подацима пописа, Црногорци чине око 82 одсто запослених у државној управи, а на попису их је мање од 45 одсто.

Вучуровић наводи да је двије године касније у државној управи запослено мање од пет одсто Срба и да се пројекат асимилације појачава.

Осим тога, истиче Вучуровић, настављају се обрачуни са српским језиком којим говори убједљива већина грађана, као и прогон Српске православне цркве, а у току је и удар на традиционалне и духовне вриједности Црне Горе.

"Како тек да се третира признање такозване државе Косово или подршка тој лажној творевини у УНЕСКО осим као директни акт непријатељства режима према Србима. Такође, ДПС-у је вјероватно природно да се Срби, чланови Нове српске демократије, невини налазе у затвору и да се монтирају оптужбе против политичких представника српског народа", наводи Вучуровић.

Он додаје да статистичке и друге чињенице јасно говоре о дискриминацији Срба у Црној Гори.

"Није проблем у Андрији Мандићу и другим српским политичарима, који су заједно са својим народом у свакој прилици и ситуацији, него је проблем у Милу Ђукановићу, Душку Марковићу и другима из ДПС-а, који су били Срби док им је то било профитабилно, а онда су се, због новог властитог интереса, окренули против свога народа и постали антисрби", поручио је Вучуровић.

Посланик ДПС-а Предраг Секулић изјавио је раније за подгоричку "Побједу" да је уставна позиција Срба у Црној Гори иста као и осталих народа и додао да су сви грађани Црне Горе.

Извор: СРНА