latinica  ћирилица
16/08/2017 |  10:39 ⇒ 10:40 | Аутор: РТРС

"Трамп хировит, почне рат, зове Даунинг стрит, а онда..."

Британски институт за студије безбједности и одбране (РУСИ) упозорио је владу у Лондону да је "нови корејски рат сада стварна могућност".
Доналд Трамп - Фото: Getty Images
Доналд ТрампФото: Getty Images

Институт је позвао да се неодложно почне са припремама за могуће избијање сукоба између САД и Сјеверне Кореје.

Замјеник генералног директора тог института Малколм Чалмерс је навео да је нови корејски рат "стварна могућност", дјелимично због чињенице да је Доналд Трамп "хировит и импулсиван".

- Ако почне рат, предсједник Трамп ће у року од сат времена телефоном звати Даунинг стрит 10 тражећи подршку. Британска премијерка ће онда имати, највише, само неколико сати, да се изјасни о нечему што би био један од највећих стратешких шокова послије Хладног рата - навео је Чалмерс, преноси Индепендент.

Он констатује и да би, као близак савезник САД, Британија највјеројатније морала да пружи помоћ у сукобу на корејском полуострву, гдје се тренутно налази око 35.000 америчких војника.

- На Корејском полуострву ствара се опасни микс сјевернокорејског технолошког напретка - недавно је лансирана нова интерконтинентална ракета - и Трампове хировите и импулсивне особине - навео је Чалмерс.

Он предлаже да је најбоља подршка коју би Британија требало да пружи у овом сценарију дипломатска подршка, уз преговоре са циљем сузбијања ширења конфликта и обезбјеђивања да и САД и Кина буду срећне са мировним споразумом.

Извор: Агенције