latinica  ћирилица
16/08/2017 |  13:23 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Мајкић: Одбијањем апелације приступило се отимању територије Српске

Одлуком Уставног суда БиХ о одбацивању апелације Правобранилаштва Републике Српске о војној имовини на велика врата приступило се отимању територије Републике Српске, упозорила је данас посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.
Душанка Мајкић - Фото: cin.ba
Душанка МајкићФото: cin.ba

"Уставни суд БиХ поново је показао своје право лице и стварне намјере", рекла је Мајкићева Срни.

Она је навела да није изненађујућа одлука о одбијању апелације Правобранилаштва јер су и досадашње одлуке биле против Републике Српске, али је нагласила да је одбијење апелације поднесене против пресуде Уставног суда БиХ којим је наложено да се радио-релејно чвориште као војни објекат у Хан Пијеску укњижи на БиХ, ипак, све затекло и изненадило.

Мајкићева је рекла да је таквом одлуком омогућено да се, мимо свих закона и супротно дејтонском Уставу, сва перспективна имовина која се налази на простору Републике Српске укњижи на БиХ, а не само Велики Жеп.

"Бошњаци чврсто вјерују да ће окончањем процеса књижења војне имовине на БиХ омогућити убрзани пут ка НАТО-у. Иако су из НАТО-а у неколико наврата долазиле јасне најаве да би се књижење војне имовине због противљења Републике Српске могло брисати као посебан услов за активирање Акционог плана за чланство /МАП/", рекла је Мајкићева.

Она је истакла да је изненађена с обзиром на чланове 73 и 74 Закона о одбрани, који се односе на књижење војне имовине и којима је прописан цијели поступак у вези са преносом имовинских права, а подразумијева да Министарство одбране БиХ достави на потпис споразуме, одлуке, рјешења и друге документе Савјету министара, владама Републике Српске и Федерације БиХ.

"То је поступак када се договара на који начин и шта књижити. У члану 74 се експлицитно налаже да се до ступања на снагу споразума и одлука којим се окончава располагање имовинским правима пријашњих ентитеских војски и министарстава одбране и Министарства одбране БиХ забрањује било какво располагање имовином", навела је она.

Мајкићева је појаснила да то значи да, када нема споразума ентитетских влада и Савјета министара БиХ, нема ни располагања имовином, те да се одлуком Уставног суда БиХ на велика врата приступило отимању територије.

"Републици Српској се не одузима само радио-релејно чвориште који је мањи сегмент и то није велики простор који треба да да, него и простор који је покривен најквалитетнијом шумом. Дакле, да је било споразума и те би ствари морале бити ријешене, а слично је и са осталим локацијама", рекла је Мајкићева.

Она је упитала шта ће бити са Мањачом која је била одговарајућа локација за бившу Југословенску народну армију, али је сигурно превелика за сададшње Оружане снаге БиХ.

"Ако буде на исти начин третирана, Република Српска је у страшном проблему. Питање процента њене територије све се више доводи у питање", упозорила је Мајкићева.

Она је напоменула да је у овом тренутку немогуће израчунати колико би Република Српска могла изгубити насилним одузимањем.

"Морамо констатовати да је о раду Уставног суда већ много речено, али да се до сада није дешавало да имамо случај да саме судије имају примједбе на рад те институције", додала је Мајкићева.

Уставни суд БиХ донио је Одлуку којом је одбијена апелација Правобранилаштва Републике Српске у вези са књижењем војне имовине.

Предсједник ове правосудне институције Мирсад Ћеман рекао је да је апелација Републике Српске одбијена као неоснована на пленарној сједници Уставног суда БиХ, која је одржана 6. јула.

Извор: СРНА