latinica  ћирилица
16/08/2017 |  15:00 ⇒ 15:10 | Аутор: РТРС

Милетић: Влада да обустави финансирање Института за нестале БиХ

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић данас је у име Предсједништва изразио незадовољство радом Института за нестала лица БиХ, поручивши да ће од Владе Српске тражити да престане да финансира такав институт јер никада није успоставио евиденцију несталих у БиХ и нема успјеха у тражењу Срба.
Душко Милетић - Фото: СРНА
Душко МилетићФото: СРНА

Милетић је истакао да је основни проблем што Институт никада није успоставио евиденцију несталих у БиХ, што значи да не знају кога траже, а примају "дебеле" новчане надокнаде.

- Ако немате списак несталих лица онда не знате кога тражите - рекао је Милетић новинарима након сједнице Предсједништва Борачке организације Српске у Лопарама.

Он каже да је Предсједништво Борачке организације посебно разочарано радом Срба у том институту.

- Сматрамо да су главни кривци што су својим одлукама верификовали све оне одлуке које иду на штету српских жртава у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату - рекао је Милетић.

Према његовим ријечима, злоупотребљавају се новчана средства иако је закон јасно дефинисао да сваки ентитет плаћа чување пронађених људских остатака, а овдје је случај да српски представник потписује и даје сагласност да заједнички новац из Федерације БиХ и Републике Српске одлази на чување тих остатака у Тузлу.

- Недавно је таква одлука донесена - да се плати 600.000 КМ. Република Српска плаћа своје трошкове сама и плаћа преко Института. Имамо и примјере да Институт каже да је неки припадник друге војске страдао од "злочиначке Војске Републике Српске", а управо Институт нема такву надлежност, за такве квалификације. То је низ пропуста на штету Републике Српске - рекао је Милетић.

Он је најавио да ће Предсједништво Борачке организације од Владе и писаним путем тражити да престане да финансира такав институт.

- То је за нас зло ако дајемо новац у погрешне руке. Начин избора српских представника је катастрофалан, јер међународне комисије бирају представнике Срба да заступају српски народ, а знамо какви су то људи - рекао је Милетић, наводећи да Борачка организација има податке да у протеклој години ниједан нестали Србин није пронађен.

Милетић је као сраман примјер односа према несталим Србима навео ексхумацију српског борца на Озрену.

- Дошли су на Озрен да ексхумирају гробно мјесто српског борца, а тамо су нашли празну гробницу - навео је Милетић.

Осврћући се на сједницу Републичког одбора породица заробљених бораца и несталих цивила, која је одржана 10. августа у Бањалуци о теми реорганизације у Институту и о Међународној комисији за нестале, Милетић каже да је изгледа главни проблем именовање директора, а не тражење несталих.

- Борачка организација Републике Српске никада није имала представника у том Институту и зато тражимо смјене свих који су до сада били и противимо се њиховом начину избора - рекао је Милетић и поручио да ће Борачка организација прекинути сваку комуникацију са чланом Управног одбора Института Момиром Шкиљевићем.

Извор: СРНА