latinica  ћирилица
16/08/2017 |  15:23 ⇒ 15:34 | Аутор: РТРС

Терористима хемијско оружје од Американаца и Британаца?

Сиријско Министарство спољних послова оптужило је САД и Велику Британију да снабдијевају терористе отровним гасовима CS и SN пренијели су локални медији.

У саопштењу које је издало сиријско министарство наводи се да су токсични агенси који су пронађени у предграђима Алепа и Дамаска произведени у једној британској и двије америчке компаније.

"Пронађене су ручне бомбе и пуњење за гранате који садрже отровне супстанце CS и CN.

Хемијска муниција је произведена у америчким фирмама 'Федлаб' и 'Нон-литл текнолоџис', као и у британској компанији 'Черминг дифенс'", изјавио је замјеник сиријског министра спољних послова Фејсал Мекдад.

Мекдад је напоменуо да је употреба супстанци које су пронађене у близини Алепа и Дамаска дозвољена само за разбијање побуна, док је њихово кориштење у војним операцијама забрањено, преноси "Спутњик".

"Са сигурношћу можемо рећи да су САД и Велика Британија, заједно са својим савезницима, прекршили Конвенцију о забрани употребе хемијског оружја. Они подржавају терористе и не само да их снабдијевају оружјем, него и отровним супстанцама", закључио је Мекдад.

Извор: Независне