latinica  ћирилица
21/08/2017 |  09:27 ⇒ 11:49 | Аутор: РТРС

СДС неће подржати референдум о НАТО-у!

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао је да СДС неће подржати референдум у Српској о приступању БиХ НАТО-у.
Вукота Говедарица - Фото: РТРС
Вукота ГоведарицаФото: РТРС

- СДС неће подржати референдум о НАТО-у јер сматрамо да се ради о типичној додиковској манипулацији. Ако је Милорад Додик спреман да иде са том иницијативом, онда би морао да закаже посебну сједницу Народне скупштине која би донијела коначну одлуку, а не да завлачи јавност за коју знамо какав став има по том питању - рекао је Говедарица за Независне новине.

Говорећи о одлуци Суда БиХ о одбијању апелације Републике Српске у вези са војном имовином у Хан Пијеску, Говедарица је рекао "да Суд БиХ све више личи на Педија Ешдауна из неких ранијих времена".

- Међутим, није у свему кривац Суд БиХ зато што је из неких мени сасвим необјашњивих разлога Геодетска управа Ррпубликре Српске изложила катастар непокретности у општини Хан Пијесак, иако су били упозоравани да то не раде јер ће тако нешто сигурно омогућити отварање спора пред Судом БиХ зато што у поступку излагања све стране које мисле да полажу право на имовину могу да се пријаве и покрену поступак. Дакле, главно питање је зашто је Геодетска управа покренула тај поступак излагања и тако омогућила Министарству одбране да уђе у спор? Одговор још не знамо, али сазнаће се врло брзо. Они су Републици Српској направили велики проблем - рекао је Говедарица за Независне новине.

Када је ријеч о ставу СДС-а о чланству у НАТО-у, Говедарица сматра да оријентир за Републику Српску треба да буде Србија, и да све док она има позицију војне неутралности у погледу евроатлантских интеграција, то треба да буде и позиција Српске.