latinica  ћирилица
22/08/2017 |  13:54 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Породици погинулог борца одузет стан у Бањалуци (ВИДЕО)

Предсједник бањалучке Градске организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Станислав Бркић, оцијенио је правним насиљем пресуду Основног суда у Бањалуци којом се, након 15 година суђења, од дјеце погинулог борца одузима двособан стан и додјељује Немањи Трипковићу.
Борачка организација града Бања Лука - Фото: РТРС
Борачка организација града Бања ЛукаФото: РТРС

Бркић наводи да је Трипковићу стан, који се водио као напуштена имовина, додијељен иако у посједу има још три стана у Бањалуци, која је купио након прометовања своје имовине у Санском Мосту која му је по завршетку рата враћена, док сестре Ћук, дјеца погинулог борца, немају права ни на какву имовину.

"Два стана су му укњижена на име сина, док је трећи стан на име супруге, а суд му је сада пресудио и четврти стан, док двоје дјеце, без родитеља, треба деложирати на улицу. Суд је пресудио да сестре Ћук у року од 30 дана врате стан, као и да плате 19.800 КМ судских трошкова", рекао је Бркић. Он истиче да Трипковић, иако је расељено лице, нема права на додјелу овог стана јер му је након рата враћена имовина из Санског Моста, коју је прометовао. Он је навео да сада слиједи жалба Окружном суду, те да тај процес може трјати још десет година.

Бркић је појаснио да је Трипковић 1995. године уселио у спорни стан, у којем је тада живјела седамдесетогодишња Хрватица Наталија Павичић. Након њене смрти 1998. године, секретар СУБНОР-а је Трипковићу дао рјешење о додјели станарског права на тај стан, али без комисије и Предсједништва СУБНОР-а и потписа предсједника те организације.

"Када је Министарство за избјеглице и расељена лица Српске контролисало напуштене станове, установљено је да он нема право на тај стан јер му је враћена имовина из мјеста одакле је расељен", рекао је Бркић.

Он је додао да је, након деложације Трипковића, СУБНОР стан додијелио породици погинулог борца Ћук, мајци са двије кћеке.

"Сестре Ћук остале су саме, након што им је мајка умрла од карцинома. Сестре су откупиле стан, али је, након што је Трипковић уложио жалбу на деложацију, Врховни суд донио одлуку у његову корист", истакао је Бркић. Он каже да суд није уважио чињеницу да је то Трипковићу четврти стан у Бањалуци, као ни то да му стан није додијелио одговорни орган СУБНОР-а.

Извор: РТРС, СРНА