latinica  ћирилица
24/08/2017 |  11:59 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Потрага за оригиналним Дејтоном!

Када су Алија Изетбеговић, Слободан Милошевић и Фрањо Туђман крајем 1995. године потписивали Дејтонски споразум, вјеројатно им није било на крај памети да ће њихови насљедници изгубити тај важан документ, што се десило у Сарајеву и Београду.
Потписивање Дејтонског споразума - Фото: АП
Потписивање Дејтонског споразумаФото: АП

Аферу у вези с изгубљеним оригиналима Дејтонског споразума прије неколико дана поново је покренуо Ивица Дачић, министар спољних послова Србије. Говорећи за Српски телеграф, Дачић је подсјетио на чињеницу да ниједно државно тијело у Србији нема оригинални примјерак Дејтонског споразума, а затим је додао и да нигдје нема ни често цитираног писма Ричарда Холбрука упућеног Слободану Милошевићу у којем је, наводно, некад један од најутицајнијих дипломата у администрацији Била Клинтона написао да САД никада неће признати независност Косова.

Посебно је интригантна прича о несталом Дејтонском споразуму, која изгледа као спој теорије уроте и трагикомедије. И у Србији и у БиХ изгубљени су оригинали овог важног документа, тако да ситуацију спашавају Французи који чувају свој примјерак у архиву и већ годинама шаљу овјерене фотокопије када то затражи неко са простора бивше СФРЈ.

Нестанак Дејтонског споразума најприје је откривен у Сарајеву, још прије девет година. Почетком 2008. Жељко Комшић, у то вријеме предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине, на сједници Предсједништва упозорио је да је из архива Предсједништва БиХ нестао оригинални примјерак Дејтонског споразума.

Комшићево откриће изазвало је велико узбуђење, јер знало се да је Алија Изетбеговић након повратка из Америке лично у Сарајево донио оригинални примјерак Дејтонског споразума, а 13 година након тога одједном више нико није знао гдје је завршио овај документ.

У двије државе власти су успјеле загубити своје оригиналне примјерке изузетно важног мировног споразума. Хрватска, с друге стране чува свој примјерак и тврде да се губитак тако важног документа не може догодити као и свих других међународних споразума које је Хрватска потписала и којуе чува на неограничено вријеме.

Извор. Кликс