latinica  ћирилица
24/08/2017 |  13:53 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

Ђокић: У Српској индустријска производња већа за четири одсто

Индустријска производња у Републици Српској за првих шест мјесеци ове године већа за 4,1 одсто него у истом периоду лани, изјавио је данас министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је истакао да је у прерађивачкој индустрији /метална индустрија, дрвна индустрија и индустрија текстила, коже и обуће/ у периоду јануар-јун ове године остварен раст физичког обима производње од 6,2 одсто у односу на исти период прошле године. Он је рекао да је видљив раст у области базне индустрије од 25,3 одсто, гдје се посебно истиче компанија "Алумина" из Зворника и још неколико компанија у Српској.

Додао да је у овом периоду у индустрији дошло до повећања укупног броја запослених за 2.224 радника, односно око четири одсто. Према његовим ријечима, покривеност увоза извозом за шест мјесеци у Српској износи око 74 одсто, што је за око два одсто више него у истом периоду лани, док је извоз у прерађивачкој индустрији растао за 14,3 одсто.

Ђокић не сматра да је на позитивне показатеље утицала ниска цијена рада, али очекује да се ови показатељи одразе на повећање плата. Он је нагласио да је реално очекивати да ће привредни субјекти бити опредјељењи за то, као и да ће Влада Српске стимулисати и подржати политику повећања плата, с обзиром да је већ најавила повећање пензија.

Ђокић је констатовао да је Република Српска створила повољан амбијент за инвестирање и сарадњу са иностраним компанијама, те поручио да Влада заједно са Привредном комором покушава довести још више улагача. Говорећи о пореским приходима, Ђокић је рекао да је до сада евидентирано око 60 милиона КМ више прихода него што је планирано буџетом.

Извор: СРНА