latinica  ћирилица
24/08/2017 |  16:58 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

СМ БиХ: До септембра техничка финализација одговора на Упитник

Савјет министара БиХ на данашњој сједници није разматрао допуну Извјештаја о активностима у вези са изградњом Пељешког моста. Ова тачка скинута је с дневног реда јер сједници није присуствовао ресорни министар Исмир Јуско.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Савјет министара примио је к знању Информацију Дирекције за европске интеграције у којој је наведено да би техничка финализација одговора на Упитник Европске комисије требало да буде завршена до 1. септембра.

У информацији се додаје да су у раду радних група, које су у августу одржале 34 састанка, и поступку техничке финализације уочене одређене тешкоће посебно у обезбјеђивању кворума, а проблем представља и непридржавање договорених рокова за поједине активности, недостављање тражених информација, података и прописа, односно пречишћених аката.

По завршетку техничке финализације одговора из Упитника, предсједавајући радних група, уз сагласност оба замјеника, одговоре ће доставити Комисији за европске интеграције која ће их прослиједити координаторима процеса европских интеграција у БиХ на потврђивање у складу са интерним процедурама, саопштено је из Савјета министара.

Спорна питања која се појаве у току техничке финализације предсједавајући радне групе ће, уз сагласност оба замјеника, доставити Комисији за европске интеграције и евентуално другим тијелима система координације, уз захтјев за усаглашавање.

У Информацији се наводи да након усаглашавања спорних питања и потврде одговора, слиједи превођење Упитника Европске комисије.

Накнада тужиоцима и судијама за смјешатај и одвојени живот

Савјет министара је утврдио Приједлог закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, којима се предвиђа да судије и тужиоци имају право на трошкове смјештаја и накнаду за одвојени живот. Предсједник суда и главни тужилац имали би право на трошкове смјештаја у висини прописаној подзаконским актом за руководиоца институције, а судије и тужиоци у висини предвиђеној за остале руководеће државне службенике.

Судије и тужиоци имали би право и на накнаду за одвојени живот под условом и у висини утврђеној подзаконским актом за запослене у инситуцијама БиХ.

Предвиђено је да право на новчану накнаду за топли оброк и превоз, поред судија и тужилаца, има и стручно особље.

Министарство правде БиХ доставиће Приједлог закона Парламентарној скупштини БиХ на усвајање у редовној процедури, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара је, на приједлог Министарства финансија и трезора БиХ, донио одлуку о висини, начину и поступку остваривања права на накнаду за превоз на посао и с посла у институцијама БиХ, а процјена је да ће примјеном ове одлуке бити остварена годишња уштеда у буџету БиХ у износу 725.000 КМ.

Одлуком је предвиђен модел обрачуна накнаде за превоз заснован на износу дневне, односно седмичне накнаде према дужини путовања с посла и на посао запослених у институцијама БиХ, а мјесечна накнада у ове сврхе неће прелазити 300 КМ.

Примјена одлуке почеће од 1. октобара.

Савјет министара утврдио је Приједлог споразума о финансирању између БиХ и КФВ-а, Франкфурт на Мајни, за пројекат прикупљања и третмана отпадних вода у Зеници у износу од 13,5 милиона евра, чији је циљ унапређење животних услова становништва Зенице и заштита природних ресурса.

Данас је усвојен и приједлог за закључивање меморандума о разумијевању између Савјета министара и Ирана о сарадњи у области ветеринарства, који треба да олакша промет животиња и производа животињског поријекла.

Савјет министара утврдио је приједлог анекса Меморандума о разумијевању за успостављање фонда за реформу јавне управе између донатора, те донио одлуку о издвајању средстава за суфинансирање Фонда за реформу јавне управе из буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период 2018-2020. године у износу од по 150.000 КМ за сваку годину, с циљем спровођења Стратегије реформе јавне управе у БиХ.

Усвојен је и Извјештај о државној помоћи у БиХ у 2016. години у којем се наводи да је у прошлој години у БиХ додијељена државна помоћ у укупном износу од 341.233.224 КМ, што је повећање за 41.536.203 КМ или 12,17 одсто у односу на 2015. годину.

Помоћ је додијељена, између осталог, сектору индустрије и услуга за промовисање регионалног развоја, за обављање услуга од општег економског интереса, као и у области пољопривреде и рибарства.

Савјет министара усвојио је и информацију о потреби за допунским образовањем дјеце исељеника из БиХ у иностранству, задуживши Министарство цивилних послова да припреми анализу трошкова за унапређење допунског образовања дјеце у оним земљема у којима је највећи број исељеника.

Усвојена је и информација о продужетку Споразума о Централноевропском програму размјене за универзитетске студије – ЦЕЕПУС три на период од додатних седам година, с почетком од маја 2018. године.

Пендешева и Мектић извијестили о помоћи у гашењу пожара

Министар безбједности Драган Мектић и министар одбране БиХ Марина Пендеш информисали су данас на сједници у Сарајеву Савјет министара о предузетим активностима у помоћи цивилној заштити и ватрогасцима у гашењу пожара у БиХ.
Задужена су министарства одбране и безбједности да Савјету министара у року од 60 дана припреме материјал о свим активностима које би биле адекватан одговор на природне катастрофе уопште, а које су у складу са надлежностима Савјета министара.

У саопштењу Савјета министара наводи се да су министри данас донијели одлуку према којој ће Министарство безбједности донирати два теренска возила општинама Столац и Источни Мостар, за потребе цивилне заштите.

Савјет министара је усвојио информацију о неопходности хитних финансијских улагања за побољшање хеликоптерских капацитета Оружаних снага БиХ те ће, у оквиру својих надлежности, иницирати повећање укупног буџетског оквира институција БиХ за финансирање високоприоритетних пројеката.

Министри сматрају оправданим захтјев Министарства одбране БиХ за повећањем буџетског оквира за 2018. годину за око 65 милиона КМ, за набавку два нова средња транспортна хеликоптера и два ведра за гашење пожара за лаке вишенамјенске хеликоптере.

Извор: СРНА