latinica  ћирилица
24/08/2017 |  19:23 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Тужили старјешину за несавјесно пословање па добили отказ! (ВИДЕО)

Тројица ватрогасаца из Котор Вароша добили су отказ макон што су старјешину тужили за несавјесно пословање!
Ватрогасци - Котор Варош - Фото: РТРС
Ватрогасци - Котор ВарошФото: РТРС

Љуби Поповићу, Петку Божичковићу и Радојку Кеверовићу, искусним ватрогасцима из Котор Вароша, старјешина ватрогасног друштва Недјељко Сакан понудио је да потпишу нови уговор о раду. Понуђено им је радно мјесто димњачара, а када су то одбили, добили су отказ.

- Радно мјесто димњачара по систематизацији не постоји. Ми то нисмо прихватили и директор нам је након осам дана уручио рјешење о отказу - каже Кеверовић, један од отпуштених радника.

Сакан каже да им је посао димњачара понуђен, јер је систематизацијом створена потреба за тим радним мјестом.

- Не можемо потцјењивати ниједно радно мјесто, поготово димњачара. Чишћење и одржавање димњака спада у превентиву - каже Сакан.

Отпуштени радници сматрају да то није прави разлог зашто им је уручен отказ. Кажу да је њихов гријех био то што су указали на несавјетан рад старјешине у ватрогасном друштву. Чак су подигли и тужбу против њега. Тврде, много је доказа за то.

- Дошли смо у ситуацију да имамо један камион у јако лошем стању, који често остаје без горива и у квару, а да не причам како је онај други продат. Ми као савјесни ватрогасци и људи не можемо да долазимо на посао и само дежурамо, јер који је смисао тога ако немамо ни камион ни гориво - каже Божичковић.

Старјешина то демантује. Позива инспекцију и полицију да испитају да има ли незаконитости.

Отпуштени радници наводе и примјер реновирања једне од канцеларија. Кажу да је њихов надређени кроз папире навео да је за те послове била ангажована посебна фирма, што тврде није тачно.

- Ангажовали смо предузеће које је за то плаћено, а радници у смјени су помагали - каже Сакан.

Поповић тврди да су радници сами изводили радове.

- Он је направио рачун на неких четири до пет хиљада, тачан износ утврдиће тужилаштво и суд. Фирма није изводила радове, ми смо сами све радили - каже Поповић.

Поповић, Божичковић и Кеверовић жалили су се на рјешење о отказу. Тврде да им је уручен док су били на боловању. Сакан каже да им је рјешења потписао прије, када су одбили нову систематизацију. Отпуштени радници поручују и општинској власти да је вријеме да се укључе у случај "ватрогасно друштво", јер је то у интересу свих грађана Котор Вароша.