latinica  ћирилица
24/08/2017 |  20:04 ⇒ 25/08/2017 | 13:30 | Аутор: РТРС

Федерација и даље занемарује српске општине (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас да је положај Дрвара и других српских општина у Ливањском кантону и Федерацији БиХ и даље тежак због нерузмијевања кантоналних и федералних власти и да овај проблем траје предуго.
Додик у Дрвару - Фото: РТРС
Додик у ДрваруФото: РТРС

- Овај положај тежак је због нерузмијевања кантоналних власти и занемаривања битних ствари и стављања у неравноправан положај општина са српском већином у овом кантону /Дрвар, Босанско Грахово, Гламоч и Босански Петровац/ у односу на општине гдје су други народи у већини - рекао је Додик новинарима у Дрвару након састанка са представницима Срба у Ливањском кантону.

Он је нагласио да овај проблем траје предуго и да је то питање које ће морати да се рјешава на нивоу ФБиХ и на нивоу односа у оквиру конститутивних народа у БиХ.

Додик је подсјетио да је већ дуже неадекватно попуњен Дом народа ФБиХ и да никада није досегао до уставне већине која је потребна за конституисање, што говори о односу према Србима.

Предсједник Српске је рекао да тај проблем мора да буде ријешен за сљедеће изборе и да је са представницима Срба у овом кантону разговарао о начинима на којима би питање могло бити ријешено.

- Подржаћемо измјене Изборног закона, али тражимо да се овдје позиционирају ствари за Дом народа и за Србе у цјелини, тако да Србе могу представљати они који се бирају тамо гдје Срби живе, а не нека врста имагинације јер знамо да је било Бошњака који су се проглашавали Хрватима и Србима, а онда они некога заступају - рекао је Додик.

Он је појаснио да ће подржати измјене Изборног закона када је ријеч о ФБиХ - да Срби бирају своје представнике тамо гдје живе.

Према његовим ријечима, требало би ове четири општине да предложе или изаберу већину у Дому народа ФБиХ и да се и ово подручје јасно позиционира у оквиру Федерације.

Он је рекао да на подручју Ливањског кантона има озбиљних проблема у функционисању локалних заједница, за шта кривицу не сносе људи који су овдје, већ они које је поставила кантонална и федерална власт.

- Готово да не постоји условно разумијевање за потребе Дома здравља у Дрвару, јер располажем информацијом да су тек у децембру људи у овој установи примили плату. Постоји низ других ствари са употребом јавних ресурса, а постоји и потреба да се на адекватан начин реагује на захтјеве локалне заједнице да може да уђе процес сарадње са банкама - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, овдје се предуго чека на сагласност кантоналног и федералног нивоа власти да би општина могла реструктурисати своје финансије.

Додик је рекао да на себе преузима обавезу да на састанцима са представницима власти са нивоа БиХ, ФБиХ и кантона види како да се то ријеши.

Када је ријеч о односима Републике Српске према ове четири општине, Додик је рекао да је то у оквиру адекватних могућности.

- Српска не жели да правда било шта својим ситуацијама које има, али ми смо овдје присутни и желимо да помогнемо и раније смо помагали. Иза нас је остало много реализованих пројеката - нагласио је Додик.

Он је рекао да ће у току јесени бити реконструисан дјечији вртић у Дрвару за шта ће из кабинета предсједника Српске обезбиједити 50.000 КМ.

- До зиме треба обезбиједити 200.000 КМ са различитих нивоа власти Српске за општину Дрвар како би се ријешило неколико инфраструктурних проблема - навео је Додик и додао да ће на прољеће покушати да помогне санацију путева, бар оних најургентнијих.

Додик каже да власти Српске сличан однос имају према свим општинама са српском већином и да жели да види на који начин може помоћи тим локалним заједницама.

Он је истакао да овдје људи имају проблема са здравственом заштитом и лијечењем у Бањалуци, које не одобравају кантоналне власти, додавши да то питање које треба поставити на састанку са представницима федералних и кантоналних власти.

Начелник општине Дрвар Горан Броћета рекао је да је са предсједником Додиком разговарао о проблемима који муче становнике четири општине.

- Презентовали смо му ситуацију која је тренутно овдје у кантону. Базирали смо се на коначно питање отварања вртића у Дрвару јер је ово једина општина у окружењу која нема вртић, а има толико српско дјеце која би могла похађати ову установу - рекао је Броћета.

Он је навео да је о том питању добио конкретно обећање од предсједника Додика, додавши да је на састанку било говора и о инфраструктурним питањима и о осталим политичким стварима битним за статус Срба у овом кантону и у ФБиХ.

Броћета је рекао да општина Дрвар мора да сарађује са властима кантона и ФБиХ, а мора да гледа у Српску, јер вјерује у предсједника Додика и у његову вољу да помогне овом народу.

Извор: СРНА