latinica  ћирилица
26/08/2017 |  21:06 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Хрватска: Раскол у владајућој коалицији због табле "За дом спремни"?

Хрватска народна странка поручила је да плоча са натписом "За дом спремни" у Јасеновцу мора да буде брзо уклоњена како је и договорено с премијером Пленковићем.
Табла у Јасеновцу - Фото: РТРС
Табла у ЈасеновцуФото: РТРС

ХНС је навела и да то "није прихватљиво партнерство у Влади која није одлучна у спровођењу постигнутих договора".

ХНС је коалициони партнер владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ).

Након што је хрватски министар правосуђа Дражен Бошњаковић из ХДЗ у интервјуу за "Вечерњи лист" изјавио да ће та плоча вјероватно остати у Јасеновцу барем до марта 2018, ХНС је објавио снимљену изјаву члана предсједништва странке Томислава Стојака који је навео да је ХНС постигао са премијером договор око брзог уклањања плоче и да очекује да се тај договор поштује.

- Хрватској нису потребна фашистичка обиљежја, нити грађани заслужују да их оптерећују расправама о теми која мора да има само један закључак: уклањање плоче у најкраћем могућем року. За ХНС није прихватљиво партнерство у Влади која није одлучна у провођењу постигнутих договора, реформских одлука и потписаних споразума - рекао је Стојак, преноси "Јутарњи лист".

Наводи се да је Бошњаковићев иступ коментарисао и предсједник Социјалдемократске партије (СДП) Давор Бернардић, који је о томе написао статус на Фајсбуку.

"Данас нам је ХДЗ-ов министар правосуђа поручио да плоча са поздравом 'За дом спремни' остаје у Јасеновцу. ХДЗ се тиме јасно одредио: За дом спремни, усташки поздрав под којим су усташе убијале у вријеме НДХ, за њих је прихватљив! ХДЗ је са данашњим даном и службено пустио усташки поздрав у хрватску свакодневицу, ХДЗ је данас дјеци поручио да слободно кличу усташки поздрав", навео је Бернардић.

Он је додао са "хрватској јавности мора да постане јасно да има власт коју је срамота антифашизма и која подстиче фашизам".

"Јер дати легитимитет поздраву 'За дом спремни' јесте подстицање фашизма", написао је Бернардић.

Извор: Танјуг