latinica  ћирилица
29/08/2017 |  14:46 ⇒ 18:23 | Аутор: РТРС

Све спремно за почетак нове школске године (ВИДЕО)

У Републици Српској све је спремно за почетак нове школске године у 93 средње и 187 основних школа, који је предвиђен у петак, 1. септембар, закључено је данас у Бањалуци на састанку министра просвјете и културе Српске Дане Малешевића са предсједницима актива директора основних и средњих школа.
Школа - Фото: илустрација
ШколаФото: илустрација

Малешевић је истакао да се интензивно ради на побољшању квалитета образовања и изразио задовољство како су извршене припреме у основним и средњим школама за почетак нове школске године, које ће похађати 92.000, односно 42.000 ђака.

"У школама ће настава почети у петак, осим у Зворнику, гдје ће настава почети у понедјељак, 4. септембра, јер је школски објекат реновиран и сада ће задовољавати све потребе које се односе на енергетску ефикасност", рекао је новинарима Малешевић, након састанка.

Он је нагласио да су неким школама, због броја ђака, поново отворена подручна школска одјељења, међу којима је Основна школа Мокро - подручно одјељење Брезовица.

"Остало је девет подручних школских одјељења у којима неће бити наставе, а за очекивати је да у наредним годинама нека од њих поново почну са радом", додао је Малешевић.

Према његовим ријечима, на састанку је било ријечи о санацији гријања у школским објектима да не би било проблема у гријној сезони, као и о инфраструктурним пројектима.

"Оно што је битно јесте да убудуће директоре школа неће бирати школски одбор, него Влада Српске. Тиме ће бити обезбијеђен посао директору након истека мандата", каже Малешевић и напомиње да ће бити учињено све да током наредних годину дана у Основној школи "Петар Петровић Његош" у Источној Илиџи буду проширени капацитети и изграђена фискултурна сала.



Он је подсјетио да ће мала матура од ове школске године бити експериментално уведена у 21 основној школи, као и велика матура.

На питање како коментарише петицију са 6.500 потписа коју су представници удружења "РеСтарт Српска" и одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука Драшко Станивуковић предали данас надлежним у Влади Републике Српске, а у којој траже да се цијена набавке службених аутомобила ограничи на максимално 50.000 КМ, Малешевић је рекао да се о свему изјаснио претходних дана.

Предсједник Актива директора основних школа Драган Мрдић рекао је да је у свим основним школама све спремно за почетак наставе.

"Иако је извршена рационализација мреже школа у Српској, успјели смо збринути раднике који су били технолошки вишак. Нажалост, у овој години је уписано 500 ученика мање у нашим основним школама", каже Мрдић.

Предсједник Актива директора средњих школа Валентина Совиљ каже да су у средњим школама испуњени кадровски и технички услови за почетак школске године.

Извор: Срна