latinica  ћирилица
30/08/2017 |  08:05 ⇒ 16:32 | Аутор: РТРС

Међународни дан несталих - Српска још трага за 1.670 бораца и цивила

Одбор породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске данас обиљежава 30. август, Међународни дан несталих лица.
Бањалука - положени вијенци поводом Међународног дана несталих - Фото: РТРС
Бањалука - положени вијенци поводом Међународног дана несталихФото: РТРС

Руководство БОРС-а и Одбора породица погинулих и заробљених бораца симболично су у пет до 12, положили вијенце на спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву, у којима се налазе тијела неидентификованих српских жртава.

Српска још потражује 1.670 несталих бораца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Републици Српској налази 650 ексхумираних и неидентификованих посмртних остатака Срба.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће у буџету Српске бити обезбијеђена средства за идентификацију 650 посмртних остатака српских бораца и цивила која се налазе у три спомен-костурнице у Републици Српској.

"Мислим апсолутно да треба то да финансирамо, али оно што је проблем јесте да постоји велико незадовољство радом Института за нестала лица БиХ у свим његовим сегментима, укључујући и овај дио који се односи на идентификацију", рекла је Цвијановићева данас новинарима у Бањалуци.

На спомен-костурници у Бањалуци данас су положени вијенци поводом 30. августа, Међународног дана несталих лица. Вијенце су положили представници Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске и Одбора породица погинулих и заробљених Борачке организације града Бањалука, те представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић.

Предсједник Одбора за борачко-инвалидску заштиту Народне скупштине Републике Српске Недељко Гламочак рекао је да институције Републике Српске морају наћи начин и кренути у идентификацију посмртних остатака који се налазе у овој спомен-костурници.

Гламочак, који је присуствовао обиљежавању Међународног дана несталих, рекао је новинарима да би ово требало да буде "приоритет свих приоритета", како би се након 20 и више година овај проблем рјешавао у Републици Српској.

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на улазу у Спомен-костурницу у Миљевићима у Источном Сарајеву, у којој се налазе неидентификоване српске жртве, представници општина и борачких организација Сарајевско-романијске регије обиљежили су Међународни дан несталих.

Предсједник Одбора погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске /БОРС/ за Сарајевско-романијску регију Славица Попић Харт рекла је да Српска трага за 1.671 несталим лицем.

Она је истакла да су у Републици Српској налазе три костурнице, у којима се налази 657 неидентификованих тијела, од којих се 316 налази у костурници у Бањалуци, 275 у Источном Сарајеву, а 66 у костурници у Невесињу.

Полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа на Централни споменик за 1.080 погинулих бораца, Градска организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Зворник обиљежила је данас 30. август – Међународни дан несталих лица.

Секретар ове организације Миливоје Марковић рекао је новинарима да се на подручју Зворника трага за још 23 припадника Војске Републике Српске и 30 цивила, те подсјетио да је у овој години пронађено и идентификовано само једно лице које је било припадник Војске Републике Српске.

Марковић је нагласио да је процес тражења несталих лица посљедњих година неоправдано спор захваљујући нераду Института за тражење несталих лица БиХ.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић упозорава да је потребна општа реформа Института за нестала лица БиХ, те да је процес потраге за несталим Србима у потпуном застоју.

Чланови Удружење породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице поручили су властима у БиХ и институцијама одговорним за тражење несталих да овај процес мора бити завршен у наредној години.

Предсједник овог удружења Смиља Митровић наводи да судови, власт и међународна заједница у БиХ морају помоћи да након 22 године буду пронађена нестала лица из Републике Српске, међу којима је 65 за којима се још трага у Семберији и на Мајевици.

У организацији Општинске борачке организације Невесиње данас је полагањем цвијећа на Спомен-костурници на Гвозду обиљежен Међународни дан несталих лица и поручено да процес тражења несталих Срба треба покренути са мртве тачке.

Цвијеће су симболично пет минута до 12 положили представници општине Невесиње, Општинске борачке организације и Борачке организације из Билеће.

Делегације братуначке општинске Борачке организације, Удружења несталих лица Братунац-Сребреница и Удружења логораша регије Бирач положиле су данас цвијеће код централног Спомен-крста на градском гробљу у Братунцу поводом обиљежавања 30. августа - Међународног дана несталих и одали почаст погинулим српским борцима и цивилима.

Предсједник Удружења несталих лица Братунац-Сребреница Милка Ковачић рекла је да је недопуство да се у спомен-костурницама у Републици Српској налази више стотина ексхумираних и неидентификованих посмртних остатака Срба.

Она је додала да су међу њима, највјероватније, и остаци лица са подручја Братунца и Сребренице за којима се трага више од 20 година.

Ковачићева је навела да се на подручју ових општина још трага за посмртним остацима педесетдвоје Срба.

Извор: РТРС, СРНА