latinica  ћирилица
30/08/2017 |  12:52 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

Свједочења о убиствима српских цивила и војника у Завидовићима

О убиствима српских цивила и војника у логору муџахедина у Каменици код Завидовића 1995. године данас је пред Судом БиХ у Сарајеву, на суђењу Сакибу Махмуљину, команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ, говорила заштићени свједок "С3".
Сакиб Махмуљин - Фото: РТРС
Сакиб МахмуљинФото: РТРС

Заштићен свједок "С3" испричала је да је 11. септембра 1995. године заробљена са заштићеним свједоцима "С4", "С6" и "С7", те Слободанком Јовић, Милошем и Дејаном Пејићем, Драгом Ђурићем, Милошом и Митром Јовићем, Милованом Павловићем.

Приликом заробљавања, истакла је она, убијен је Живинко Тодоровић, а осталима су наредили да са себе скину злато.

"Заробили су нас војници који су говорили наш језик, а било је и муџахедина. Нас три жене, `С4`, Слободанку Јовић и мене воде у салу у мјесту Кестен гдје је било много наших војника /припадника Војске Републике Српске/ који су били голи и који су изгледали као да су их тукли", рекла је свједок "С3".

Она се присјетила да су их након неког времена везаних очију и руку одвели комбијем у логор муџахедина у Каменици, гдје су их испитивали о томе "како су се нашле међу четницима".

"Слободанка је успјела да скине повез и рекла је да је кроз даске видјела како за дрвеће вежу и разапињу наше људе. Чула сам и кад су говорили - `Одсијецајте главе четницима` и `Сакибе /Махмуљине/ остварио си свој циљ`", навела је свједок.

Заштићени свједок "С3" тврди да је то вече побијено више од 60 људи, односно већина оних који су с њом заробљени.

"Чула сам повике - `Носите лопате и закопајте четнике`. Тада су рекли - `Сад сте вас три на реду`", навела је свједок "С3".

Она се присјетила и да је одведена у камп Подбрезје, гдје је испитивао муџахедин Азибино из Марока, који је рекао да је прије рата студирао у Београду.

"Били смо ту до 28. септембра и свашта су радили, само што нас нису силовали. Човјек који ме је испитивао рекао је да нећу жива изаћи и да ће ме убити метком, цивилизовано", испричала је свједок.

Од муџахедина су је, како је навела, преузели припадници такозване Армије БиХ и одвели у неку школу, након тога је пребачена у Зеницу, а размијењена је 15. новембра 1995. године у Јелаху.

На данашњем рочишту је без присуства јавности сведочила заштићени свједок "С4".

Суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Махмуљину биће настављено у сриједу, 6. септембра у 9.00 часова.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Извор: Срна