latinica  ћирилица
30/08/2017 |  13:32 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

Почело суђење за злочине над Србима у Орашју

Читањем оптужнице и уводним ријечима Тужилаштва БиХ и одбране, данас је у Суду БиХ почело суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ оптужених за ратни злочин против српских цивила и ратних заробљеника почињен на подручју Орашја 1992. и 1993. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић, чији је предмет спојен у овом случају.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници Војне полиције.

На терет им је стављено да су починили прогон српског становиштва, и то убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем физичке слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима сличне природе.

Матузовић, Живковићи и Ђурић оптужени су и да су заједно са њима познатима припадницима Војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у Основној школи у Доњој Махали учествовали у убиствима, мучењима и нечовјечном поступању, те наношењу великих патњи и повреда тјелесног интегритета и здравља ратним заробљеницима.

Током изношења уводних ријечи, тужилац Миланко Кајганић казао је да ће саслушањем предложена 141 свједока и улагањем 803 материјална доказа доказати да су оптужени починили кривична дјела за која се терете.

"Свједоци ће потврдити да се радило о цивилима српске националности који су затварани у шупи у Доњој Махали и у логору у Основној школи у Доњој Махали, да је током рације у Буковој Греди убијено седам лица, те да је током извођења радова на првој борбеној линији погинуло 20, а рањено 47 српских заробљеника", нагласио је Кајганић.

Тужилац је навео да ће доказати да је у том периоду оружани сукоб између ХВО-а и Војске Републике Српске имао међународни карактер, те да у Орашју, које је држао ХВО, није било Срба. Он је додао да су све заробљене у Доњој Махали евидентирали припадници војне полиције ХВО-а, који су их злостављали, а касније убијали.

"Сви заробљени Срби били су смјештени у неусловним просторијама, без основних хигијенских услова. Међу заробљеним су биле и жене које су силоване, што ћемо и доказати. Првооптужени Ђуро Матузовић, као припадник командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, знао је за ова дешавања, а ништа није предузео да то спријечи или да казни починиоце", навео је Кајганић.

Браниоци оптужених сматрају да оптужница садржи доста нелогичности, да је "слика обрнута" и да она "сигурно неће остати оваква каква је сада". Они сматрају и да је у оптужници дошло "до замјене теза ко је био агресор, а ко жртва", те исказују јединствену намјеру да докажу да ХВО није никога напао, односно да није било ни систематског, ни оружаног напада.

Адам Филиповић, бранилац Мате Живковића, рекао је новинарима након рочишта да није логично да је "на врло уској територији општине Орашје био међународни сукоб, за шта нема никаквих доказа".

"Тужилац је нагласио да је над српским становништвом у Орашју вршен систематски напад. То не стоји јер чињенице кажу да су се прије оружаних сукоба на овом подручју, издвојила српска села и формирала своју општину Орашје, тако да нема систематског напада на цивилно српско становништво, нити има прогона цивила на подручју општине Орашје", изјавио је Филиповић.

Суђење ће бити настављено 6. септембра.

Извор: СРНА