latinica  ћирилица
31/08/2017 |  10:49 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Радмановић: НАТО-у одговара оваква ситуација у БиХ

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић оцијенио је да НАТО и западни дио цивилизације неће да ријеши питање чланства БиХ у НАТО, јер им оваква ситуација одговора да би овдје правили проблеме.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

"О НАТО савезу смо говорили дуго и апсолвирали ту тему иако видим да неки сада поново извлаче писма и потписе. Они не разумију да НАТО и западни дио цивилизације неће да се то питање да ријеши јер, да су жељели, били би у НАТО-у годину дана након што смо усвојили Закон о Оружаним снагама БиХ", истакао је Радмановић, некадашњи члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Он је додао да је на почетку пут ка НАТО-у био убрзан, а временом се успоравао и потпуно стао. "Мени је јасно о чему је ту ријеч. НАТО-у смо постали неважни, не виде у нама никакву снагу, не можемо им помоћи", рекао је Радмановић за "Недељник".

На питање шта се промијенило да сада има другачији став у односу на прије осам година када је упутио писмо тадашњем генералном секретару НАТО-а Јапу де хоп Схеферу у којем се залагао за што бржи улазак у алијансу, Радмановић је потврдио да је писмо написао, али да никога није молио, нити кукао, како то сада опозиција у Републици Српској представља.

"Сасвим нормално писмо је било у питању, срочено као став Предсједништва БиХ, а посљедица је свега што се догађало раније. Моје прво путовање као предсједавајућег Предсједништва БиХ 2006. године било је у Брисел на приступање Партнерству за мир. Све је урађено прије мог доласка, ја сам само потписао. И они говоре 'Ено њега, он је потписао'. Па јесам, логично је било да потпишем", рекао је Радмановић.

Он је подсјетио да је некадашњи предсједник Републике Српске Драган Чавић, када је дошао замјеник високог представника и рекао "прихватите заједничке Оружане снаге и законе", рекао да ће то бити потписано, и то је парламент Српске већином изгласао.

"Већину су тада чинили СДС и ПДП, а СНСД је био опозиција и јесте гласао за то, али тада нико није могао да претпостави да ће нам отимати земљиште, да неће смањивати број војника, да ће жељети и даље да их наоружавају и да их спремају за неку немогућу битку, да ће трошити трећину буџета", појаснио је Радмановић, који је и потпредсједник СНСД-а.

Он је рекао да су сви у БиХ, у једном моменту када је међународна заједница у БиХ била изузетно моћна, клекнули и прихватили заједничке Оружане снаге и Закон о Оружаним снагама који је дефинисао шта ће БиХ радити у будућности на путу ка НАТО-у.

"Имамо и одговарајућу декларацију Народне скупштине Републике Српске из 2005. године о томе и смијешно је сада вадити та писма. Међутим, у посљедњих десет година стање се промијенило. Промијенио се геостратешки утицај великих сила. Прије 10-12 година Русија није показивала снажан интерес за Балкан као данас. У међувремену је прорадила и исконска љубав српског народа према Русима, извукли су се неки папири о томе шта је НАТО овдје радио 1995. и 1999. године и створила се критична маса која каже - нећемо у НАТО", рекао је Радмановић.

Он је нагласио да политичари 2005. године, с обзиром на тадашњу снагу појединаца из међународне заједнице, нису имали снаге да кажу "хајде да питамо народ".

"Ови који сада много причају о томе тада су били на власти, а била је то власт СДС-а. Не браним СНСД, и ми смо гласали као и они. Али хајде да данас будемо храбри и кажемо да тада нисмо смјели да поменемо референдум. Да смо тада ушли у НАТО, данас не би било приче о имовини. Остала би ентитетска и јесте ентитетска. Данас се то обрнуло, а неко је дао расправу о имовини на дневни ред. Ствар је, понављам, у томе да НАТО не жели овај простор у свом чланству", каже Радмановић.

Он је рекао да до свега овога не би дошло "да су Срби у власти БиХ чврсти", наводећи да прича о отимању имовине није од јуче, али да је сада неко процијенио да то може да спроведе, што није рађено док је СНСД био на власти у Сарајеву.

"Немамо јасан политички став члана Предсједништва из Републике Српске /Младена Иванића/, Срба који су у руководству парламента и замјеника предсједавајућег Савјета министара из реда српског народа. Много је компликовано постићи договор, а сада су на власти екипе из реда Срба и Бошњака који све руше зато што не знају или неће да се договоре", оцијенио је Радмановић.

Он је рекао да Иванић не повлачи никакве потезе већ себи приписује заслуге за оно што није урадио. "Јасно је да се члан Предсједништва из Српске опредијелио да реторички себе опере за све глупости које су се дешавале. Дакле, није никакав озбиљан потез повукао", навео је Радмановић.

Он је одбацио тврдње да је референдум о чланству у НАТО потребан СНСД-у како би додатно хомогенизовао своје бирачко тијело, нагласивши да је он потребан због чврстог става и "снажнијих леђа" власти у Српској која се буни против отимања оног што припада Републици, а то је имовина.

"Ово није предизборни потез. Зашто то питање нисмо потегнули прије одлуке Уставног суда? Процјена је да по разним основама на сцени имамо покушаје уништавања Српске, па и преко имовине. У САД имате касарне које нису власништво њихове војске, а овдје као мора да буде власништво. Предсједништво је одлучило да уступи те локацији Оружаним снагама бесплатно, али ево питање шта када то сутра више не буде потребно војницима? Коме ће остати те локације", упитао је Радмановић.

Када је ријеч о референдуму, каже он, ништа се не ради преко ноћи. "Прво би морала Народна скупштина да каже свој став, а прије тога морали би коалициони партнери у Републици Српској да усагласе став", напомиње Радмановић.

Он је подсјетио да је још прије годину дана, уочи референдума о Дану Републике, рекао да ће бити још референдума у Српској.

"Морамо да се навикнемо да слиједимо тековине Европе. Међутим, кад год се појави прича о референдуму онда крене галама са свих страна, од истих тих Европљана па до политичара из Сарајева. А ми нећемо одустати од референдума кад год процијенимо да не можемо сами да донесемо неке одлуке. Тако се ради у Швајцарској, зашто не би код нас", запитао је Радмановић.

Извор: СРНА