latinica  ћирилица
01/09/2017 |  13:19 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Предсједник и премијерка Српске разговарали са послаником Бундестага (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Српске разговарали су данас у Бањалуци са послаником Бундестага др Александером Нојем.
Милорад Додик са послаником њемачког Бундестага Александером Нојем (Архив) - Фото: РТРС
Милорад Додик са послаником њемачког Бундестага Александером Нојем (Архив)Фото: РТРС

Предсједник Републике информисао је Александера Ноја о актуелним политичким и економским питањима у Републици Српској, истичући да све институције Републике Српске функционишу.

Приоритет Републике Српске је мир и стабилност, а наш главни политички циљ је јачање аутономије коју је Република Српска добила међународним споразумом у Дејтону, нагласио је током разговора предсједник Додик.

Предсједник Републике је госта из њемачког парламента упознао и са природом односа у самој БиХ, аспирацијама појединих етничких група, и оквиром у којем се три народа и два ентитета могу кретати, а дефинисани су Дејтонским мировним споразумом.

"Међународни интервенционизам, који је по правилу ишао на штету Републике Српске, као и стереотипи о Србима и Српској који још оптерећују поједине западне метрополе, чињенице су са којима се такође суочава Република Српска", рекао је предсједник Додик.

Предсједник је инфоримисао господина Ноја и са намјером да Република Српска кроз своје највише законодавно тијело прогласи војну неутралност, истичући да Српска и даље остаје посвећена процесу европских интеграција.

Предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић је приликом састанка нагласила да су институције Српске стабилне, те да је Влада Републике Српске, упркос изазовима са којима се сусреће, успјела да очува финансијску и фискалну стабилност.

Током разговора, предсједница Цвијановић упознала је господина Ноја и са кључним реформским мјерама које Влада Републике Српске реализује с циљем унапређења привредног амбијента, а у складу са Реформском агендом.

Она је истакла да је Влада Српске све предвиђене обавезе из Реформске агенде, а које су уско везане са обавезама из аранжмана са Међународним монетарним фондом, реализовала још прије девет мјесеци, те нагласила да одговорност за застој у реформским процесима станује искључиво на адреси заједничких институција БиХ у Сарајеву.

Цвијановић са Нојем

Говорећи о европским интеграцијама, предсједница Цвијановић је истакла да је за европски пут БиХ неопходан дијалог, међусобна сагласност и потпуно уважавање уставних надлежности свих ниова власти у БиХ, на начин како је то предвиђено механизмом координације, те изразила наду да ће сви нивои власти у БиХ показати једнаку посвећеност том процесу.

Током састанка, саговорници су размијенили мишљења и о другим актуелним темама, са посебним освртом на безбједносне изазове са којима се суочавају земље Западног Балкана.