latinica  ћирилица
04/09/2017 |  15:17 ⇒ 18:25 | Аутор: РТРС

Становници Невесиња добијају квалитену воду за пиће (ВИДЕО)

Након дугогодишењих проблема са водоснабдијевањем, становници Невесиња напокон ће добити квалитену воду за пиће.
Невесиње - водовод - Фото: РТРС
Невесиње - водоводФото: РТРС

Рестрикције, вода сумњивог квалитета, само су неки од проблема са којима се становници свакодневно суочавају. Наредне године - овим проблемима требало би да дође крај. У Зовом Долу почела је изградња цјевовода, а вода би се користила са водозахвата Удбина.

Крак цјевовода изграђен је у оквиру пројекта ХЕ Дабар, а нови водовод био би прикључен на чвориште у Зовом Долу. Нови вововод снабдијеваће водом пратеће објекте електране и потрошаче у Невесињу.

- Ово је први приоритет Невесиња. Овим ће бити ријешен проблем. Са водом из Јаме Удбина ми се снабдијевамо водом из језера Алаговац. Та вода није исправна - каже начелник Општине Невесиње Миленко Авдаловић.

Да би задовољили квалитет воде са водозахвата Алаговац, Општина и Министарство финансија расписали су тендер за изградњу Фабрике воде.

- Постројењем за пречишћавање воде на језеру Алаговац сматрам да ћемо коначно ријешити водоснабдијевање Невесиња - навео је директор ЈП Водовод Невесиње Славиша Сокнић.

Водовод из правца Удбине, један је од два дистрибутивна вода, из кога би Невесињци добијали воду. Градиће се фазно, а у пројекат су заједнички ушли предузеће Хидроелектране на Требишњици, Општина Невесиње и Влада Републике Српске.

- Вјероватно ћемо правити велики базен, одакле би се вода дистрибуирала у већ постојећу водоводну мрежу у Невесињу - додао је Авдаловић.

- Ми радимо цјевовод према Невесињу. Сљедећа фаза, од планираних два милиона у овој години, да се реализује, до Невесиња, до централног резервоара - нагласио је извршни директор за производњу и техничка питања ЗП ХЕТ а.д Требиње Илија Таминџија.

Да би био прикључен на постојећи водоводни систем, биће урађен посебан пројекат. Дужина нове, примарне мреже је око петнаест километара, а планирано ја да, са Фабриком воде, у функцију буде стављен до наредног љета.