latinica  ћирилица
05/09/2017 |  10:22 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

Одбрана данас предаје захтјев Влади Србије за гаранције генералу Младићу

Одбрана генерала Ратка Младића током дана предаће Влади Србије захтјев за пружање гаранција Хашком трибуналу потребних за његово пуштање на привремену слободу ради лијечења, рекао је Срни Дарко Младић, син некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске.
Ратко Младић - Фото: Screenshot
Ратко МладићФото: Screenshot

- Мислим да ће Влада брзо дати гаранције, након што одбрана то затражи. Одбрана би требало формално да то учини данас или сутра. Али то није довољно, ми ћемо морати још пар процедуралних ствари у Хагу да обавимо. Али, углавном очекујемо да гаранције Србије буду врло брзо - рекао је Дарко Младић.

Он је навео да је добио увјеравања да ће Младићева одбрана добити гаранције од Владе Србије, те додао да ће захтјев бити предат Министарству правде, које је надлежно за то.

Син генерала Младића поздравио је изјаву предсједника Србије Александра Вучића да ће Србија тражити од Хага да сви осуђени Срби пред тим судом казну служе у Србији, као и да ће дати гаранције и за Младића.

- Драго ми је ако је то рекао. Мислим да је то праведно и поздрављам ту иницијативу - рекао је Младић.

Дарко Младић, који је претходних дана са породицом посјетио генерала у хашком притвору, рекао је да он био слабијег здравственог стања, него током прошле посјете.

Он је додао да је генерал Младић био весео зато што су уници били у посјети, али да се први пут десило да је због његове преморености породица морала да скрати посјету да би се одморио.

- То се никада није дешавало раније, када дјеца дођу. Та слабост која се јавила нас забрињава и цијела та ситуација у вези са здрављем. Ми сматрамо да му је потребно болничко лијечење, које не добија - додао је Дарко Младић.

Он је рекао да се генерал Младић слаже да се поднесе захтјев за његово привремено пуштање на слободу ради лијечења.

Коментаришући изјаву портпарола Хашког трибунала да је Младићу здравље боље од како је у притвору, Дарко Младић је рекао да је та изјава била у тону олакшавања постојеће ситуације која не одговара реалности и оцијенио да је портпарол по задатку уљепшао постојеће стање.

- Ти стандарди које је навео, не могу да се виде у медицинским документима. Пропусти у лијечењу су такви, и оно што је портпарол рекао једноставно није истина. Зато ми и тражимо лијечење у Србији, због тога што су пропусти такви да је неопходно да буде пребачен у другу земљу на лијечење - рекао је Дарко Млаидћ.

Он је навео да је Хаг шест година имао да уради одређени ствари, али је пропустио да то учини.

- Ми не желимо да улазимо у мотиве зашто је то пропуштено - рекао је Дарко Младић, који је додао да је генерал несумњиво боље у односу на стање од прије шест година, када је скоро полумртав пребачен у Хаг, али да је сада ријеч о тренутном стању.

Извор: СРНА