latinica  ћирилица
05/09/2017 |  11:19 | Аутор: РТРС

Трамп одобрио Сеулу испоруке оружја вриједне више милијарди долара

Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп је у разговору са јужнокорејским предсједником Мун Џае Ином одобрио испоруке оружја вриједне више милијарди долара у Јужну Кореју, саопштила је Бијела кућа.

Бијела кућа такође је потврдила да је Трамп одобрио укидање ограничења на тежину бојевих глава распоређених у Јужној Кореји.

“Они (Трамп и Мун Џае Ин) су обећали да ће ојачати заједничке војне капацитете. Предсједник Трамп је фундаментално подржао иницијативу Јужне Кореје за укидање ограничења на тежину бојевих глава њихових ракета. Предсједник Трамп такође је у принципу изразио своју сагласност да Јужна Кореја набави америчко оружје и опрему за више милијарди долара“, наводи се у саопштењу Бијеле куће.

Разговор двојице лидера одржан је у свјетлу још једне нуклеарне и ракетне пробе Сјеверне Кореје.

Коментаришући ове набавке, портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг је рекао да се Кина нада да ће САД и Јужна Кореја учинити све како би спријечиле ескалацију сукоба на Корејском полуострву.

“Тренутно је ситуација на Корејском полуострву изузетно осјетљива. Надамо се да ће релевантне стране уложити напоре како би избјегле ескалацију“, рекао је Шуанг током брифинга.

Сјеверна Кореја је прије два дана извела своју шесту и најснажнију нуклеарну пробу, саопштивши да је детонирала унапређену хидрогенску бомбу за ракету дугог домета, што је изазвало бурна реаговања широм свијета.

Извор: Спутњик