latinica  ћирилица
06/09/2017 |  14:03 | Аутор: РТРС

Албанија формирала базу података о крвној освети

Због лажног представљања бројних албанских грађана да су потенцијалне жртве крвне освете, при тражењу азила у државама чланицама ЕУ, албанска полиција је формирала базу података о крвној освети у тој земљи, преноси агенција АТА.

Како је албанска полиција навела у саопштењу објављеном јуче, база података ће омогућити брз приступ информацијама само за полицијске сврхе да се идентификују сви случајеви крвне освете који су се догодили раније, појединци и породице погођене овом појавом, као и појединци и удружења која се баве случајевима помирења.

"Ова база података ће користити да спријечи злоупотребу при апликацијама за азил тиме што ће се размјењивати полицијске информације са партнерима земаља гдје разни албански грађани користе овај мотив да траже азил", наводи се у саопштењу.

Постојање крвне освете злоупотребљавали су бројни албански држављани да би добили статус азиланата у земљама ЕУ, пише албанска агенција.

Албанска полиција често добија захтјеве од својих колега да провери изјаве албанских грађана који наводе да су на мети крвне освете.

Ова база података служиће да спријечи злоупотребу апликација за азил унутар ЕУ и у Великој Британији, наводи се у саопштењу и додаје да ће такође бити корисна за домаћу полицију пошто ће имати приступ историјским подацима и информацијама о крвној освети у Албанији.

Извор: Агенције