latinica  ћирилица
06/09/2017 |  14:46 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Ружица Јукић: Била сам прислушкивана и праћена

Потпредсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Ружица Јукић рекла је на данашњој сједници Савјета да је у току хајка на њу и да су она и вршилац дужности главног тужиоца БиХ Гордана Тадић прислушкиване и праћене.

Образлажући информацију о нападима на правосуђе, Јукићева је навела да је Тужилаштву БиХ пријавила пријетње које је добила преко друштвених мрежа, као и да су њене службене мејл адресе пресретнуте, те затражила да се испита ко стоји иза тога. Она је рекла да јој је на обиљежавању 20 година рада Уставног суда један  од колега рекао да је прати Обавјештајно- безбједносна агенција /ОБА/.

"Жељела сам испитати зашто, јесам ли ја пријетња БиХ, јесам ли терориста. Након тога, новинар Јосип Шимић доставио је документацију Тужилаштву и мени. Први спорни документ је био допис, а сутрадан је доставио транскрипт у којем је апсолутно све оно што је радила Тадићева и мој службени мејл. Тужилаштво треба да истражи да ли је документ фалсификован. Постоји и документ гдје Шимић разговара са неком особом и у којем он упозорава да мене, Тадићеву и њега прислушкује Сипа. Њему су као новинару достављене такве информације", рекла је Јукићева, нагласивши да је веома важно да се истраже све околности јер је ријеч о службеном мејлу".

Она каже да не тврди да је то урадила Сипа и да је на њима да истраже ко је то чинио, истичући да ово није напад на њу, већ на правосудне институције. Издвојила је документ у којем је наведено да њу и Тадићеву прати и прислушкује директор Сипе Перица Станић.

"Шимић ми је рекао и име људи из Сипе, а истрага ће показати ко је особа са којом је он комуницирао путем мејла. Ако нисмо ми безбједни, како ће бити грађани. Чула сам да постоје нелегалне организације на Илиџи које прислушкују, мислим да се томе треба стати украј", рекла је Јукићева.

Наводећи да сада не може употребљавати свој службени компјутер, истакла је да као потпредсједник ВСТС-а настоји да одговорно обавља свој посао и да се бори против аномалија у правосуђу. Јукићева је изразила сумњу да се посљедњи догађаји проводе како Тадићева не би постала главни тужилац БиХ и додала да се, због иступа министра безбједности БиХ Драгана Мектића обратила и Савјету министара, али да, највјероватније, никад неће добити одговор "јер су СДА и СДС у коалицији на том нивоу".

Она је најавила да ће сутра у Општинском суду у Сарајеву сутра бити одржано рочиште по тужби за клевету коју је поднијела против Мектића.

Информација Ружице Јукић примљена је к знању на данашњој сједници ВСТС јер је предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија затражио је да Савјет не расправља о овој тачки да не би било угрожено више истрага о актуелном догађају, које су у току.

Извор: СРНА