latinica  ћирилица
07/09/2017 |  12:49 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Санкт Петербург - Делегацији НСРС поклоњена копија листа Мирослављевог јеванђеља

Управа Руске националне библиотеке из Санкт Петербурга поклонила је данас Народној скупштини Републике Српске дигитално издање оригиналног 166. листа Мирослављевог јеванђеља, а представници Руске академије наука из тог града аутентичну копију Повеље Кулина бана.
Недељко Чубриловић прима поклоне у Санкт Петербургу - Фото: РТРС
Недељко Чубриловић прима поклоне у Санкт ПетербургуФото: РТРС

"Веома је драгоцјено што смо у Руској националној библиотеци имали ексклузивну прилику да видимо оригинал 166. листа Мирослављевог јеванђеља, а у Библиотеци Руске академије наука оригинал Повеље бана Кулина која се чува у Санкт Петербургу, а чија се два млађа преписа налазе у Дубровнику. То је најзначајнији и најљепши споменик српског језика, а још важније је што смо добили аутентичну копију Повеље Кулина бана, важне у језичком, правном и историјском смислу за српски народ и друге народе који живе у БиХ", рекао је Чубриловић, којем су данас уручене копије вриједних историјских докумената.

Он је објаснио да је, према ријечима стручњака, недвосмислено да је повеља писана ћирилицом, српским народним говором и да је настала 29. августа 1.189 године. Навео је да подаци из Мирослављевог јеванђеља и Повеље Кулина бана говоре о хиљадугодишњем континуитету развоја српској језика и писма, те доказују постојање добросусједских односа и припадност хришћанској цивилизацији народа тадашње Босне.

Чубриловић је додао да је вишеструко значајно што је сачуван документ који говори о односима Дубровачке Републике и средњовијековне Босне, те да је Повеља Кулина бана, осим дипломатског и политичког значаја, важна за проучавање историје српског језика и културе.

Делегација парламента Српске посјетила је Руску националну библиотеку и Библиотеку Руске академије наука и са руководством ових институција разговарала о унапређењу научне и културне сарадње. У делегацији Народне скупштине у Санкт Петербургу су и предсједник скупштинског Одбора за финансије и буџет Жељка Стојичић, предсједник Одбора за науку, образовање и културу Данијела Мрда и генерални секретар Марко Аћић.

Извор: СРНА